Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Д-р Недялко Апостолов, завеждащ АГО

Това е напълно неразумна постъпка на Министерството на здравеопазването. Това е едно решение на министър, който няма реална представа от здравеопазването в провинцията. Със закриването на АГО ще увеличат детската и женската смъртност до такава степен каквато няма в цял свят. Глупавите предложения за раждане по домовете са несериозни и безотговорни.

Как смята върхушката в здравеопазването, че може да се транспортират родилки до Хасково на 80-90 км? Въпреки че селата в общината са на близко разстояние до Свиленград, тази година имаме три раждания в линейките от Капитан Андреево и Сладун. Как може една жена с отлепена плацента и обилен кръвоизлив, както и с преекламсия /гърчове/, да бъде транспортирана два часа до Хасково? Как един спонтанен аборт с обилен кръвоизлив ще се транспортира до Хасково при положение, че „Бърза помощ“ има една линейка и нито един акушер-гинеколог към структурата? Каква печалба ще има Здравната каса от закриването на отделението при положение, че за секцио се плащат 400 лв., а разходите са над 800 лв., и източването на Касата е от върховете и тези, които се стремят и трошичките да усвоят. Като критерий приемат броя на ражданията. Защо не видят оперативната активност спрямо броя на населението и същата дейност на окръжната болница? 230 раждания на двама акушер-гинеколози със специалност – как смята министърката, малко ли са?! До момента ние нямаме изпратен случай за консултация на бременна жена или родилка до окръжна болница. Затворени са АГ-отделенията в Ивайловград и Тополовград, каква е гаранцията, че тази година няма да имаме 350 раждания. Това ли е начинът да се стимулира раждаемостта в България? Не с тези фалшиви реформи, които мислят, а с въвеждането на здравноосигурителни книжки, за да знае всеки какви средства има в сметката си, ще се реши проблемът, а не всеки да влиза в общия кюп.

 

Софка Коларова, акушерка

 

Необходимостта от АГО в Свиленград е безспорна както за населението, така и за нас – персонала на отделението. Имам 33 години стаж в системата на здравеопазването, от 28 години работя в АГО. На 55 години съм, ако ни закрият, оставам на улицата. За населението проблемът също е голям. Има родилки, които не търпят дори и на вратата да ги чака доктор. Има спешни раждания. Особено непроследената бременност крие големи рискове. Ами ако една жена я хванат болките през нощта, какво ще стане?

 

Надя Анастасова, 20 г., от с. Радовец, пациентка

 

Приеха ме в отделението по спешност, повръщах много, не можех да се храня, нито да пия каквото и да е. Дойдох с кола в Свиленград, защото тук ми е най-близко. Това ми е първа бременност, проблемна е още от началото. Сега се чувствам добре. Това отделение трябва да го има, иначе ще трябва да ходя до Хасково, а е доста по-далече. Доволна съм от грижите, които полагат за мен тук, и съм решила да родя в свиленградското АГО.