07
Вт, Фев
23 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Намаляват броя на леглата с 20 %. Не се предвиждат съкращения на персонала

Няма да се закриват отделения в свиленградската болница. Това съобщи пред журналисти управителят на тукашното здравно заведение д-р Димитър Ермов след проведената в Хасково среща с министъра на здравеопазването д-р Анна-Мария Борисова, на която е била обсъдена областната здравна карта.

За да съществуват отделенията, бяха определени нормативи, особено за хирургия и АГО, каза д-р Ермов. За тукашната болница тези изисквания няма да важат. АГО ще продължи да работи, независимо, че имаме 230 раждания за миналата година, а изискването е да са 300, то има достатъчно добра оперативна активност, допълни управителят на стационара. Специално за „Старият мост“ д-р Ермов каза, че обществеността в Свиленград е изразила своята подкрепа за запазването на АГО-то. Общинският съвет излезе с декларация, съдействие оказаха местните партийни ръководства на ГЕРБ, СДС и Атака, заяви той. Били са проведени срещи с депутати. Освен това, лично на народния представител от СДС Ваньо Шарков е било изпратено мотивиращо писмо, както и необходимите данни от болницата. Шарков е зам.-председател на Комисията по здравеопазване и е защитавал свиленградската кауза.

Ще продължи да работи и хирургичното отделение, в което лани са направени малко над 800 операции, а заложеният норматив е 1 000. Предвид географското положение на Свиленград и отдалечеността на района обаче хирургията ни се запазва, като ще остане под наблюдение и ще се следи колко и какви операции се извършват. Проблеми няма и с останалите отделения, които ще продължат да съществуват. Ние сме от малкото общински болници с население около 25-26 000 души, запазващи всички видове дейности, които са имали досега, каза д-р Ермов.

На срещата с министър Борисова е бил обсъден въпросът за съкращаването на броя легла. В тукашното здравно заведение намалението ще е с 20 %, като ще останат 88 легла. Д-р Ермов подчерта, че няма да има съкращения на медицински персонал. Някакви вътрешни размествания може да настъпят, но никой – от санитари до лекари, няма да остане без работа, заяви той.

На срещата е станало ясно, че болниците в Ивайловград, Тополовград и Любимец ще се закрият. На тяхно място ще останат пунктове за спешна помощ с десетина легла, в които може да се разкрият болници за продължително лечение или за долекуване, за което трябва да кандидатстват общините. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2011 г. Очаква се дотогава да бъдат проведени още обсъждания.

Д-р Ермов подчерта, че ще иска среща с министър Борисова специално по проблемите на Центъра по хемодиализа в Свиленград. Искаме да въведем нова методика, която е по-скъпа, но се понася по-добре от пациентите, каза управителят на тукашния стационар. Апаратите ни са много стари, правят се по 260 до 290 диализи на месец, през последните години пациентите са се увеличили 3 пъти, допълни той. В свиленградския център по хемодиализа се обслужват и болни от Любимец, Ивайловград, Тополовград и Маджарово. Скоро работа тук ще започне специалист нефролог, който в определени дни ще оказва и консултативна помощ.

Елена МИХАЛЕВА