Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Проблемът ще се обсъжда на предстоящото заседание на ОбС като първа точка от дневния ред. Общинарите готови да бранят Родилното дори с улични протестни действия

Свиленградската болница може да остане без Акушеро-гинекологично отделение. Затова алармира управителят на тукашното здравно заведение д-р Димитър Ермов. В четвъртък на извънредно заседание бе свикана Комисията по здравеопазване, социални дейности и спорт към ОбС. Нейните членове бяха единодушни, че трябва да се направи всичко възможно за спасяването на Родилното. Проблемът лъснал на среща в РЦЗ в Хасково, на която бил разглеждан и обсъждан проектът за областната здравна карта.

В този проект АГО-то към МБАЛ-Свиленград не фигурира. На отделението не е дадено първо ниво на компетентност, тъй като имаме 221 раждания за 2009 г., а има изискване за 300 раждания годишно, каза д-р Ермов. Може много да се спори дали бройката на ражданията определя дейността на едно такова отделение, допълни управителят на свиленградското здравно заведение. Така, ако проектът бъде одобрен от Народното събрание, най-близкото място, където ще могат да раждат свиленградчанки, е Хасково.

През последните 10 години в тукашното АГО са проплаквали за пръв път между 220 и 276 бебета годишно. Преди двадесетина години ражданията са били над 500, каза д-р Ермов. Постепенно обаче заради демографския проблем започнали да намаляват. Освен раждания, в отделението миналата година са извършени 371 хирургични интервенции, което е една много добра оперативна активност. Преминалите през него родилки са били проследявани по време на бременността, консултирани, като една не малка част от тях са били лекувани за задържане на бременността, за ранни и късни токсикози. След закриването на болниците в Тополовград и Ивайловград голяма част от пациентите им идват да се лекуват в Свиленград. Жените от тези градове ще раждат в нашето АГО, така може в отделението на бял свят да идват и 400 бебета годишно, каза д-р Ермов. През 2009 г. 75 жени от Свиленград пък са родили другаде и така имат известна вина за по-ниската раждаемост тук, допълни той. Управителят на свиленградската болница бе категоричен, че със закриването на отделението жените няма да могат да получават компетентна помощ и ще има инциденти. Пътят до областния град е час и половина, а много от бременните се обръщат към АГ-отделението със спукан околоплоден мехур и започнало раждане, което състояние крие опасности за плода и майката при транспортирането до Хасково, каза д-р Ермов. Освен това извозването на родилката трябва да се извършва в присъствието на акушер-гинеколог, а такъв в екипа на Спешна медицинска помощ няма, подчерта още управителят на свиленградската болница. Според него закриването на АГО-то ще доведе до затрудняване на работата на останалите отделения – анестезиологичен сектор, хирургия и др. Проблемът не засяга само свиленградската болница. По думите на д-р Ермов в здравното заведение в Харманли предстои закриване както на АГО-то, така и на хирургичното отделение.

Независимо от общите критерии, на здравната карта има болници, които са със стратегическо значение, тук поставям и болницата в Свиленград, намираща се на границата между три държави и обслужваща отдалечени райони, каза д-р Ермов. Затова трябва да се направи изключение по целесъобразност, допълни той. Предстои здравните карти да бъдат обсъдени и гласувани в Народното събрание. Затова членовете на комисията по здравеопазване предлагат на местния парламент на предстоящото заседание в четвъртък, когато въпросът ще се обсъди като първа точка от дневния ред, да приеме декларация в подкрепа запазването на дейността на тукашното АГО. Освен това ОбС ще вземе решение, с което се задължават общинските съветници от различните групи да проведат срещи с депутати, за да настояват за законодателно решаване на проблема предвид стратегическото положение на Свиленград. По предложение на общинския съветник Веселин Каратепелиев в проекта за решение бе включена и точка, ако въпросът не се реши законодателно, ОбС да инициира законосъобразни граждански протести. Тази идея бе подкрепена от кмета Георги Манолов, който присъства на заседанието на комисията.

Тукашното АГО е в много добро състояние, преди две години отделението бе ремонтирано. Разполага със специалисти, оборудвано е с необходимата техника. Има интензивен сектор, както и сектор за реанимация и интензивни грижи за новородено. В момента в Родилното работят 3 лекари, 9 акушерки и 6 санитарки.

СМ