Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Кърлежите плъзнаха. Все още не е изпълнено предписанието на РИКОЗ за косене на тревните площи и дезакаризация

Случай на марсилска треска е регистриран в тукашната РИОКОЗ. От пренасяната от кърлежите болест се е заразила 62-годишна жена от Любимец. Тя е била настанена за лечение в инфекциозното отделение в Хасково.

Това е първият случай за тази година, но сега навлизаме в сезона, през който кърлежите се развиват активно, каза главният епидемиолог на Свиленград д-р Велина Мавродиева.

До кметовете на Свиленград и Любимец е било издадено предписание от шефа на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РИОКОЗ-Хасково д-р Снежана Иванова за подготовка на тревните площи и дезакаризация. Тук все още не е започнало косенето на тревите по градинките, а това трябва да стане в най-кратки срокове, защото климатичните условия благоприятстват развитието на кърлежите, каза д-р Мавродиева.

През последната седмица в тукашната „Бърза помощ“ са имали 6-7 пациента, ухапани от кърлежи. Този брой не е голям, обикновено повече пострадали има през месеците май и юни, обясниха от Спешното.

Лекарите съветват гражданите, които си открият кърлеж, в никакъв случай да не го махат сами, а да потърсят медицинска помощ. След изваждането на насекомото мястото трябва да се обработи и да се постави инжекция против тетанус. След това е необходимо пациентът да наблюдава телесната си температура. Ако тя е повишена, се налага лечение с антибиотик.

Елена МИХАЛЕВА