Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Над 38 градуса достигнаха температурите. 5 колабираха. Бум на пациенти в „Бърза помощ“

Бум на пациенти, пострадали от августовските жеги, регистрират в тукашната „Бърза помощ“. Само за пет дни спешните медици са оказали помощ на над 150 нашенци. Пет са колабиралите. От началото на август досега 21 нашенци са покосени от инсулт.

Простата сметка показва, че средно на ден се пада по един случай. Пострадалите са настанени в тукашната болница. Осем от тях вече са изписани, лечението на останалите продължава, каза управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов.

Общо 158 пациента са преминали през свиленградската „Бърза помощ“ за пет дни. От тях 130 са били на амбулаторен преглед, а спешните повиквания са 28, което е в пъти повече от обикновено. Спешните медици са свестявали пет колабирали нашенци. Припадналите са двама мъже на 73 и 80 години и три възрастни жени. Отчетен е бум на пациентите с ниско и високо кръвно налягане. Преобладават тези с хипотония, тъй като високите температури водят до обилно изпотяване и загуба на течности, при което кръвното налягане пада много лесно, обясниха от „Бърза помощ“. 50-годишен турски гражданин пък е починал в тукашен хотел. Сигнал за това е подаден в Спешното около 7,30 часа сутринта на фаталния петък – 13 август.  Каква точно е причината за смъртта ще трябва да се изясни при аутопсия. Двама свиленградчани на възраст над 80 години са починали. Те са имали заболявания, които е възможно да са се обострили от жегите, обясниха от „Бърза помощ“.

Покосените от жегите са предимно хора в пенсионна възраст. Основната част от тях са с колебания в кръвното налягане. Пациентите се оплаквали от световъртеж и гадене. Регистрирани са доста случаи на нарушения на вестибуларния апарат. Шизофрениите и неврозите също се провокират от горещините, обострят се състоянията на астматиците, казаха от Спешното. От „Бърза помощ“ са ходили на повиквания освен в Свиленград, и в Щит, Сива река, Левка, Пашово и други села в общината. Медиците обясниха, че амбулаторните прегледи са много повече от спешните повиквания, защото хората знаят, че разполагат с една линейка и по възможност се придвижват със собствен превоз.

Данните от тукашната метеорологична станция показват, че най-горещо е било на 12 август, когато отчетената максимална температура е 38,2 градуса по Целзий на сянка. През тази седмица пък температурите са се движели около и малко над 36-37 градуса. Тези стойности не са рекордни, но са високи и се задържаха продължително време, обясняват специалистите. Освен това през август не е паднала нито капка дъжд.

Лекарите предупреждават, че заради горещото време кръвното налягане може да се понижи рязко дори при хипертоници, което е рисковано, защото може да доведе до колабс.

От здравното министерство напомниха, че най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както и хората със сърдечносъдови заболявания и със затлъстяване.

Здравните експерти препоръчват да се стои на сянка, особено в обедните часове, хората да се пазят от пряка слънчева светлина, да носят шапка в града и да ползват плажен чадър на плажа, да обличат памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня, да избягват физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа.

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

Елена МИХАЛЕВА