21
Чет, Окт
21 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

„Света Екатерина“ и свиленградският стационар подписаха договор за сътрудничество. Това съобщи д-р Борислав Ацев, зам.-директор на Университетската болница. През седмицата той бе тук с екип от специалисти, за да извършват изнесени кардиологични прегледи.

Договорът включва ежедневни контакти и консултации по отношение на пациентите, каза д-р Ацев. „Света Екатерина“ безотказно ще приема нуждаещите се от високоспециализирана медицинска помощ нашенци, като ще осигурява и транспортирането им до София, особено на социално слабите и възрастни хора, които нямат възможност сами да пътуват до столицата. Ще улесним докрай възможността на хората да ползват нашата болница, в която има някои уникални неща – скенер, компютърен томограф, и е единственото място, на което може да се направи толкова високотехнологична диагностика, каза д-р Ацев. На практика диагностиката и лечението ще бъдат безплатни за пациентите, тъй като минават през Здравната каса. Транспортът също ще е безплатен, защото се поема от „Света Екатерина“. Консултациите със специалистите ще се извършват по телефона, по интернет, а при необходимост може на място да се изпрати човек. На всеки шест месеца специалистите ще идват тук, за да извършват прегледи. В Хасковска област няма друга болница, с която да сме сключили такъв договор, каза д-р Ацев.

За два дни през седмицата специалистите от „Света Екатерина“ прегледаха тук около 200 нашенци. За пръв път кардиолозите от Университетската болница бяха тук през април, когато имаше голям наприв от желаещи да бъдат прегледани. Сега с тях дойде и съдов хирург. Това е много полезно за пациентите, защото съдовите хирурзи са на изчезване и е много трудно да се осигури консултация при такъв специалист, каза д-р Ацев. Един от прегледаните е транспортиран до „Света Екатерина“. Той е бил с тумор на сърцето и аневризма, открити от д-р Сюлеменчева. Друг пациент с начеващ инфаркт е бли насочен към болница в Пловдив. Прави впечатление, че тук болницата разполага с добра база и специалисти, получихме пълно съдействие от кардиолозите от Вътрешно отделение, най-тежките случаи обсъждахме с д-р Сюлеменчева, каза д-р Ацев. Според него тук кардиологично болните са лекувани по всички правила на добрата медицинска практика.

Елена МИХАЛЕВА