27
Пон, Юни
11 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Над 40 здравни заведения от страната внасят съдебни искове срещу НЗОК

Свиленградската многопрофилна болница за активно лечение ще внесе съдебен иск срещу Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, с който ще си търси парите за извършени от нея дейности през минали месеци, които не са й платени.

Управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов вече е изпратил до НЗОК покана за доброволно възстановяване на сумите. След като в законоустановения срок касата не изплати дължимото, д-р Ермов ще се обърне към съда.

„Това действие няма нищо общо с политиката. Като управител на болницата аз съм длъжен да си потърся неплатените суми, а какво ще реши съдът е друг въпрос – заяви пред „Старият мост“ той. - В противен случай принципалът – Общинският съвет, а и хората от общината, могат да ме обвинят в безстопанственост.  Те могат да ме питат: С какво защитихте интересите на общинската фирма, каквато е МБАЛ? Защото има несъотвествие – фактурирано е едно, а се плаща по-малко.“

НЗОК дължи на свиленградската болница стотици хиляди лева. Лечебното заведение получава 20 - 30 на сто по-малко от стойността на извършените дейности по клинични пътеки.

Над 40 болници от страната също се готвят да внесат съдебни искове срещу касата, стана ясно в понеделник на заседание на ръководния орган на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ. Забавените суми към стационарите за март, април, май и юни възлизат на 125 млн. лева. Миналата седмица стана известно, че финансовият министър Симеон Дянков е склонил до края на годината да се осигурят 65 млн. лева допълнително и така до края на годината да се плащат по 80 млн. средномесечно на болниците. Това обаче няма да позволи изплащане на старите задължения на НЗОК към болниците, поради което лекарите са решили да се обърнат към съда и да си търсят парите с натрупаните лихви.

Според юристите на Центъра за защита правата в здравеопазването делата от юридическа гледна точка не са сложни, тъй като касата е длъжна по закон да покрива извършената дейност. Разходите за болниците обаче са значителни. Само държавната такса е 4%. При обща сума от 125 милиона неизплатени суми, болниците трябва да внесат 5 милиона лева съдебни такси, а тове е проблем заради лошото финансово състояние на болниците.

Колективните искове трябва да бъдат внесени до 4 октомври.

СМ