07
Нед, Авг
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Тежки инсулти и инфаркти ще се лекуват тук. Назначават още специалисти

От 1 декември т. г. в свиленградската болница започва да функционира отделение за анестезия и интензивно лечение /ОАИЛ/. Вече са подготвени и подадени всички необходими документи и очакваме в началото на 2011 г. да получим лиценз от Министерството на здравеопазването, сподели управителят на МБАЛ – Свиленград д-р Димитър Ермов.

В ОАИЛ ще се лекуват тежките мозъчни и сърдечни инфаркти, всички тежки състояния, застрашаващи живота на болния и изискващи реанимация и интензивно лечение, както и коматозни състояния. Досега към болницата имаше интензивен сектор към отделенията. Сега обаче се прави самостоятелно отделение, което е изградено изцяло по последните европейски стандарти.

В ОАИЛ ще работят шестима лекари – 4 със специалност и двама – без, както и шест медицински сестри. Вече е обособено помещение, необходимата апаратура е в наличност. Осигурени са 3 дихателни стационарни апарата и един мобилен, /досега  е имало само един стационарен/. Монтиран е компресор за сгъстен въздух, закупени са 10 перфузори, над всяко едно от шестте легла в отделението ще бъде поставен монитор.

ОАИЛ ще кандидатства за второ ниво, като третото, най-високото, е за университетските болници - разказа д-р Ермов. - Инсулти се лекуват само във второ ниво отделения, такъв е стандартът, такива са последните изисквания за лекуване на тежки мозъчни кръвоизливи. Едновременно с това ще се борим за постигане на второ ниво за Неврологично отделение. В него на основни трудови договори ще бъдат назначени още трима лекари със специалност. В момента завеждащ на това отделение е д-р Божинова, в него работи и д-р Скерлев, като и двамата са със специалност. От септември е назначена д-р Трандева от Стара Загора, а от 1 декември започва д-р Михалова от Димитровград, която е специалист-невролог, занимаваща се с епилепсии. От 1 януари още двама лекари ще започнат работа.

За да има ОАИЛ на второ ниво, трябва и клиничната лаборатория да е с такъв ранг. В момента имаме всички апарати и реактиви за второ ниво на клиничната лаборатория, заяви д-р Ермов. Остава да се осигури необходимият персонал. Изискването е в нея да работят двама лекари, а в момента е само завеждащата д-р Генева. Затова от 1 януари започва работа и д-р Делчева от Хасково, която също е със специалност. Освен това, на второ ниво са и рентгенът и микробиологичната лаборатория, която има два специалисти – лекар-микробиолог и биолог.

На практика ОАИЛ гарантира бъдещето на болницата, нейното развитие  и е от полза най-вече на населението, сподели управителят на МБАЛ – Свиленград. Сега средно на месец тук се лекуват по 35 – 40 инсулта и 4 – 5 инфаркта на пациенти от общините Свиленград, Любимец, Ивайловград и Тополовград.

СМ