18
Чет, Апр
26 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Искаме Велико народно събрание и нова конституция

В България над 100 общини са напълно феодализирани и в тях изборните процедури са изцяло обезсмислени. Това заяви лидерът на „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев на среща с гражданите на Свиленград, провела се във вторник в залата на тракийския клуб. Нещо повече, вие виждате, че от избор на избор на практика стана възможно да се знае дори всеки кой как е гласувал, отнема се правото на таен вот, което все пак беше завоювано през тези 20 г., каза Янев. Затова ние сме за една голяма общонационална кауза – Велико народно събрание, нова конституция и нова държава, допълни лидерът на РЗС.

Според Яне Янев при сегашната конституция на практика местната власт може да се купува без да е възможно да се търси отговорност затова. Искаме свикване на Велико народно събрание, нова конституция и реформи на всяко ниво, каза Яне Янев. Според РЗС 240 депутати са прекалено много за малка България, за която са достатъчни не повече от 100. Партията иска всяка изборна длъжност да може да се отзовава, да се премахне имунитетът на депутати, прокурори и съдии, както и да се въведе критерии кой може да става депутат. Кой ли не стана народен представител, в Народното събрание влизат пионки и кукли на конци, каза Янев. Според него трябват сериозни реформи в изпълнителната власт и промяна на президентските правомощия. РЗС иска в конституцията да бъде вписан текст, според който ако 300 000 граждани поискат провеждането на референдум по общонационален казус, той да се състои и да е със сила на закон. Считаме, че свикването на Велико народно събрание е единственият изход, тази посттоталитарна държава е мащеха за народа ни, искаме с нов ред и с правова държава веднъж завинаги България да тръгне напред, заяви лидерът на РЗС.

Освен Яне Янев, на срещата със свиленградчани дойдоха и четирима депутати на РЗС – Димитър Колев от Перник, Бисерка Петрова от Монтана, Тодор Великов от Стара Загора и Дарин Матов от Плевен. Присъстващите граждани имаха възможност да им задават въпроси. Това бе 21-вата среща в страната, като такива ще бъдат проведени във всички общини. В пълната зала на тракийския клуб бе издигнат лозунг „45 години комунизъм и 25 години посткомунизъм стигат!“. В края на срещата Яне Янев призова всички, които имат желание и възможност, да отидат на 10 март в София на готвения от РЗС протест срещу управлението на Бойко Борисов.

СМ