18
Чет, Апр
26 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Любимчанката Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка, е новата кандидатура на България за еврокомисар. Новината за това, че техен земляк се готви да поеме важния пост предизвика небивал интерес сред жителите на малкото градче. По улици, магазини и учреждения хората трескаво коментираха корените, роднините и житейската история на най-високопоставената източноевропейка в световната финансова институция.

Майката на 53-годишната Кристалина Георгиева – Минка, е родом от Любимец. Местните коментират, че като цяло нейният род е много задружен. Минка имала 2 сестри – Венета и Веска. Преди 9 септември 1944 г. баща им бил собственик на хотел в центъра на града, сградата обаче по-късно е била съборена и на нейно място е построено бившето АПК.

Именно при колоритната си леля Венета Кристалина прекарвала летните си ваканции като ученичка. През 1966 – 67 г. пък момичето изкарало една година в любимецкото училище „Христо Ботев“, спомниха си възрастни преподаватели.

Иначе Кристалина Георгиева е родена в София. Завършва с отличие Седмо икономическо училище в столицата, а след това е приета в УНСС /тогава ВИИ „Карл Маркс"/, специалност политикономия. Георгиева отново е сред първенците на випуска си и й предлагат работа в университета, където прекарва цели 14 години от живота си. Тя става доцент по икономика, любимка на поколения студенти, а според сайта на УНСС е и автор на най-предпочитания учебник по икономикс сред българските студенти. През 1987 г. 34-годишната тогава Кристалина печели Фулбрайтова стипендия и продължава обучението си в Лондон, а само четири години по-късно е лектор във Фиджи и Австралия. Оказва се обаче, че там не понася начина на живот и в средата на 90-те години става гост-преподавател в Масачузетския университет. Преди 16 години вече оглавява звеното „Околна среда" в Световната банка и започва поетапното развитие на кариерата си в най-голямата световна финансова институция. В началото защитава проекти за 200-300 млн. долара, а сега от порядъка на 2-12 милиарда. От март 2008 г. Георгиева е вицепрезидент на тази институция и по този начин - източноевропейката на най-висока позиция там.

СМ