30
Чет, Май
17 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

vasilevГласуваха състава на постоянните комисии без дебати, ан блок. Христо Щерев избран за зам.-председател без „против“ и „въздържал се“

В духа на пълното разбирателство протече и извънредното заседание на Общинския съвет за определяне състава на постоянните комисии, което се проведе в понеделник. Както е известно, на предишното тържествено заседание след полагането на клетва местните парламентаристи с пълно единодушие избраха адвокат Георги Еленков за председател на ОбС, като неговата кандидатура бе единствената, издигната в пленарната зала.

Подобна бе ситуацията и сега при сформиране съставите на комисиите и избирането на техните председатели. Тукашните народни избраници решиха комисиите да са 7-членни. След това за всяка от тях представените в местния парламент партии и коалиции направиха точно толкова предложения, колкото е определената численост на комисиите. Така съставите им бяха гласувани ан блок, тъй като на практика нямаше повече предложения. Стана ясно, че решенията са били взети на консултации между партиите преди заседанието.

Общински съветници от ГЕРБ оглавиха четири от общо седемте комисии. Работата на Икономическата комисия ще се ръководи от Атанаска Михайлова, а на Комисията по здравеопазване, социални дейности и спорт – от д-р Георги Карамфилов. За председател на Комисията по образование, култура, права на човека и европейска интеграция бе избран Васил Василев, а на Комисията по земеделие, гори и опазване на околната среда – Иван Андреев. Цветан Налбантов от коалиция „Заедно за Свиленград“ оглави Бюджетната комисия, Недялка Георгиева от БСП – Комисията по териториално и селищно устройство, а Николина Пехливанова от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ пое Комисията по предотвратяване и установяване конфликт на интереси.

За зам.-председател на ОбС единодушно бе избран общинският съветник на БСП и коалиция Христо Щерев, който е и лидер на столетницата в Свиленград. Неговата кандидатура бе единствената, издигната в пленарната зала.

В началото на заседанието клетва положи нов местен парламентарист – Васко Димитров Василев от РЗС. Той зае мястото на д-р Христо Минков, чиито правомощия като общински съветник бяха прекратени по негово желание.

Преди ОбС да започне работата си по дневния ред думата взе кметът Георги Манолов. Миналият общински съвет беше най-работещият, като заслугата е на неговия председател Таня Коларова, каза градоначалникът. От името на ОбА той поднесе на Коларова букет и подарък – статуя на римската богиня Фортуна. Както е известно, сега вече Таня Коларова ще бъде редови общински съветник.

Нов общински съветник встъпи в длъжност и в местния парламент в Любимец. На проведеното в сряда заседание клетва положи Красимир Катев от ГЕРБ, който е от Любимец и е земеделски производител. Катев зае мястото на Христо Желев. Както „Старият мост“ писа в предишния си брой, Христо Желев бе назначен за зам.-кмет на Любимец.

Елена МИХАЛЕВА