14
Нед, Юли
17 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Наблюдатели от европейски страни да следят местните избори иска СДС. Това обявиха сините в Свиленград на последната си пресконференция преди старта на предизборната кампания, навръх Кръстовден. Външната помощ щели да поискат от Испания, Австрия, Холандия, Белгия и др. страни, след среща на 17 септември с Мартин Димитров, когато е и националната конференция на партията.

Ние ще настояваме през цялата кампания да има мониторинг на изборите в Свиленград, заяви секретарят на общинската организация Добри Тодев. Той припомни, че след миналите местни избори десните заведоха дело за касиране на вота за общински съветници. Делото беше внесено в Страсбург, след като първо Хасковския административен съд реши в края на 2007 г. да се касират изборите, но ВАС ги обяви на втора инстанция за законни.  

Ще заострим вниманието си и върху работата на секционните избирателни комисии, каза и „синият” Димо Янакиев. На предишните избори за общински съвет те показаха, че има голяма празнина в работата им, включително и неща, които граничат с престъпление.

По повод отказа на БСП и ГЕРБ от дарения за предизборната кампания, от местното СДС казаха, че не очакват такъв тип средства, но пък обобщиха, че няма нищо лошо в даренията по банков път, стига те да се законни и с ясен произход.

Ако някой иска да ни дари средства, ако харесва политиката ни, няма лошо да го направи. Това не означава, че трябва да ги вземем тази пари и да ги раздадем в ромската махала, за да гласуват за нас. Пък и друг е въпросът дали бихме приели от всеки, подчертаха от ръководството на СДС.

След националната конференция на 17 септември ще бъде окончателно ясна и подредбата на листата на местната Синя коалиция в Свиленград. Водач, както вече бе обявено по-рано, ще бъде кандидатът за кмет Владимир Шопов. Евродепутати от партията на християндемократите пък щели да пристигнат в Свиленград да го подкрепят.

Кандидатите по селата, зад които сините застават, са Иван Караиванов за Момково, за Студена – Янка Христова, която и била преди това кмет на селото, за Капитан Андреево - Стамо Стамов. За Левка все още се оглеждат за   подходящ кандидат.

От СДС обявиха още, че са оптимисти за изборите заради местното обединение на десните сили. В тукашната Синя коалиция влизат СДС, Обединени земеделци, БСДП, ВМРО-НИЕ.

Катя ИВАНОВА