12
Пет, Апр
16 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

4 пъти ОИК връща документите. Георги Шишков: Такива спънки досега не съм имал

С триста зора Синята коалиция бе регистрирана за участие в предстоящите местни избори от Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Свиленград. Документите, които внасял лично лидерът Георги Шишков, били връщани четири пъти по един или друг повод, като от ОИК му обяснявали, че такива били изискванията на ЦИК. Първият проблем се оказал документ за банкова сметка. Наложило се да бъде изваден нов, минути преди банката да затвори врати.

От там пък изразили недоумение, тъй като в досегашната си практика нямали подобен проблем, въпреки че издавали такива удостоверения дори и на чужди граждани. След това документите на Синята коалиция, в която влизат СДС, БСДП, Обединени земеделци и ВМРО-НИЕ, били върнати, защото на едно от местата в текста била изписана абревиатурата ВМРО-НИЕ, вместо цялото наименование. Другият проблем бил техническа грешка – месецът на изборите, вместо октомври, бил изписан ноември. Накрая от ОИК поискали ново решение за създаването на коалицията. „В крайна сметка се ядосах и казах, че ще заведа съдебно дело и ще си търся правата и в Страсбург, тогава кандисаха и ни регистрираха - заяви Георги Шишков. - Участвал съм по един или друг начин във всички избори от 1990 г. досега, но за пръв път срещам такива спънки при регистрацията. Подобен проблем Синята коалиция има в Плевен, Монтана и др., това не е било дори по Жанвиденово време. Всичко стана в последния момент, бяхме на ръба.“

Веднъж от ОИК били върнати и документите на БСП. Причината е, че в коалицията им фигурирали и земеделците от „Александър Стамболийски“, които пък били подали документи за самостоятелно участие в изборите.

СМ