15
Съб, Юни
31 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Инвазията на хора от Разградско в Свиленград е политическо действие, което е дирижирано от ДПС и структури, близки до тях. Това сочи анализът на СДС, оповестен на нарочна пресконференция на 17 август.

Пред журналисти „сините“ зададоха 10 конкретни въпроса към компетентните органи и местната изпълнителна власт в лицето на кмета Георги Манолов. Според лидера на общинската организация Георги Шишков стотиците новозаселили се от Разградско може да имат за цел не само да повлияят на резултатите от предстоящите избори, но и вероятно обслужват по-дълбоки, стратегически цели.

„През последните 3 – 4 години се наблюдава купуване на имоти в селата покрай границата с Турция от хора с друго етническо самосъзнание“, съобщи Шишков и призова от Гранична полиция да отговорят дали поне 50 от всичките регистрирани в Свиленград разградчани пътуват до Гърция, за да работят там, както обикновено обясняват. Каква е мотивацията на тези хора да са тук, какво работят, как издържат семействата си, попита той.

Има множество сигнали от Гърция и Турция, че деянията на въпросните „гости“ са, меко казано, криминални, се казва в прессъобщението на СДС. От организацията задават детайлни въпроси към местните управляващи: дали новите заселници са регистрирани в Бюрото по труда, ако не работят; имат ли лични лекари; къде са записани децата им да учат наесен; какви мерки са предприели домоуправителите в блоковете. Сините питат иронично и дали общата численост на мюсюлманите в общината и града е достатъчна за изграждането на джамия в Свиленград.

Ние в никакъв случай не сме против демократичното право на свободно движение на хората, но в град като нашия, където безработицата е сериозна, тази инвазия изглежда странна, подчерта членът на ОбС на СДС Димо Янакиев.

„Сините“ призоваха настоящият градоначалник Манолов, който е и кандидат за трети мандат, да се разграничи от безрезервната подкрепа, декларирана му от ДПС. Те се обърнаха и към партиите и коалициите в Свиленград: „Не влизайте в съглашение с ДПС, разграничете се от техните обръчи!“

От общинската организация на СДС смятат, че не е естествено партиите, подкрепящи Манолов, да се правят на опоненти пред свиленградчани. Това е хвърляне на прах в очите, за да се прикрият готвените манипулации на местните избори, категорични са те.

Преди седмица кандидатът за кмет на Свиленград инж. Владимир Шопов е получил подкрепа от партия, членка на Европейската народна партия, стана ясно още на пресконференцията. Съобщено бе, че местната структура готви „Програма 2020“ за развитието на Свиленград и всички граждани могат да дадат своите идеи и предложения за документа. „Сините“ очакват и сигнали от местните хора по въпроса дали има промяна в социално-икономическия статус на общинските съветници в периода 2007 – 2011 г.

СМ