13
Съб, Юли
18 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

oikПартиите не се разбраха за ръководните места. Най-вероятно няма да се стигне до съгласие и на следващите преговори, спорът ще трябва да се разрешава в ЦИК

Партиите в Свиленград започнаха разговори за ръководния състав на Общинската избирателна комисия /ОИК/ за предстоящите избори, но първата им консултация се оказа тайна и ялова. Тайна – защото на нея не бяха допуснати журналисти. Репортерите бяха допуснати до залата за преговори само да направят снимки на присъстващите политици, но не и да присъстват на разговорите. Ялова – защото до решение кой да бъде председател, зам.-председател и секретар не се стигна.

От друга страна, споразумение кой да представлява Синята коалиция в ОИК, най-вероятно няма да има – и СДС, и ДСБ в Свиленград предлагат свои кандидатури и нямат намерение да отстъпват от позициите си. В същото време квотата им е само от един човек.

На трима представители в 17-членната ОИК има право БСП. Социалистите предлагат това да са Димитър Славов, бившият кмет и настоящ общински съветник Атанас Атанасов и ексдиректорът на СОУ „Д-р Петър Берон Стоян Топузов“, сега пенсионер.

Квотата на ГЕРБ е от 8 души. Управляващите предлагат това да са Иванка Димитрова, директор на дирекция „Общинска собственост и регионално развитие“ в Общинска администрация, Цветелина Велкова, Веса Ходжева /също понастоящем общински служител/, Илко Бабаджанов, Милчо Милчев, Християн Христов, Марияна Ангелова и Катя Димитрова. ГЕРБ-ерите са посочили и две резерви – адвокат Иван Иванов и Маргарита Теодошева.

Право на трима представители има ДПС. Предложените са Сийка Дякова-Хусеин, съпруга на местния лидер, Кичка Маврова и Мария Накова. Всички останали партии имат квота само от по 1 човек. От „Атака“ са дали името на медицинския работник Павлина Ставрева, от НДСВ /които участват, понеже имат представители в Европарламента/ - на митничаря Атанас Атанасов /Пъстрогореца/, от ДСБ – на агронома Христо Стоев, от СДС – на Атанас Николов /Чимиригата/.

На консултациитео т БСП са настояли председател на ОИК да стане техният представител Димитър Славов, който е юрист. Лидерът на общинската организация на червените Христо Щерев е заявил, че основният довод за това предложение е, че е необходимо председателят да е юрист, понеже ще се налага да разрешава редица различни казуси, за което са необходими юридически знания.

Всъщност, от предложените от партиите има и други юристи. От ГЕРБ те са четирима: Илко Бабаджанов, Милчо Милчев, Християн Христов и Катя Димитрова. С диплома по право е и Атанас Николов, предложен от СДС.

ГЕРБ, които са и с най-голямата квота, пък предлагат за председател на ОИК Иванка Димитрова, тъй като имала организационен опит и умения за работа в екип. За председателското място други претенции не са заявени. От останалите партии обаче подкрепят ГЕРБ, понеже на тях се полага по закон най-сериозно представителство в комисията и би било редно председателят да е от техните редици.

„Възможно е БСП да се съгласи на тодзи вариант - сподели пред „Старият мост“ председателят на столетницата в Свиленград Христо Щерев. - За това може и да отстъпим, но при всички случаи секретарят трябва да е от БСП, от тази позиция няма да имаме отстъпление.“ Тук обаче влизат в спор ДПС и Атака, които също държат на всяка цена секретарят на ОИК да е техен човек. От ДПС се аргументирали с това, че имат трима представители и зам.-председателското място им се полага. От Атака пък изтъкнали, че са част от управляващата в момента коалиция и затова трябва да получат поста. Трите формации – на ГЕРБ, Атака и ДПС искат и зам.-председателското място. Не е изключено ГЕРБ да отстъпи на друг тази позиция при условие, че вземе председателското, но тогава остава спорът между Атака и ДПС.

Възможно е на продължението на консултациите на 5 август партиите да се разберат кои да ръководи ОИК. Въпросът кой да бъде секретар и кой – зам.-председател на ОИК – Свиленград обаче надали ще намери отговор и ще трябва да се решава от Централната избирателна комисия.

Срещата бе водена от секретаря на ОбА Надя Пеева. На консултациите бе забелязан бившият съветник от „Свободна България“ Митко Ангелов, който бе в компанията на местната лидерка на ДСБ Славка Желязкова.

СМ