28
Вт, Май
17 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

В Любимец се разбраха, БСП отрязана

Централната избирателна комисия ще реши кой ще оглави Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Свиленград, кой ще бъде зам.-председател и кой – секретар. До тази ситуация се стигна, след като в понеделник за трети път парламентарно представените политически сили и НДСВ не се разбраха за разпределението на местата.

Предложението на общинската структура на ГЕРБ председател да е директорът на дирекция „ОСРР“ в общинската администрация Иванка Димитрова срещна решителния отпор на лидера на БСП в Свиленград Христо Щерев. Възмутен, Щерев дори станал от масата на преговорите и си тръгнал. „Ако Димитрова е председател, тя влиза в остър конфликт на интереси. Като служителка в ОбА тя е подчинена на настоящия градоначалник, който е кандидат и за следващия мандат. Освен това, смятаме, че председателят на комисията трябва да е юрист, а тя е инженер“, сподели пред „Старият мост“ той. Лидерът на ГЕРБ адвокат Георги Еленков пък отстояваше позицията, че председателят трябва да е от ГЕРБ, понеже партията има най-много представители в комисията, а и Димитрова има административен опит.

Общинските структури на ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ и Атака в Свиленград не се разбраха и кой да заеме зам.-председателското и секретарското място. Отделно ЦИК ще трябва да назначи представител на Синята коалиция, понеже всяка от съставляващите я партии тук издига собствен кандидат.

В Любимец пък стигнаха до консенсус за състава на ОИК и протоколът от преговорите вече е готов и подписан. Съставът на комисията, също както в Свиленград, е 17-членен. Идентични са и квотите по партии – 8 за ГЕРБ, по 3 за ДПС и ДПС и по 1 за НДСВ, Атака и Синята коалиция. За председател е определена Валентина Димитрова от ГЕРБ, икономист. Също икономист е секретарят – Христо Христозов от ДПС. Зам.-председател е Надя Севова от Атака, инженер. ОТ БСП са имали претенции към секретарското място, но в крайна сметка са надделяли останалите политически формации и се е стигнало до консенсус. Така социалистите на практика се оказаха отрязани от ръководството на ОИК в считания за цитадела на „червените“ Любимец.

До 18 август ЦИК трябва да се произнесе с решение за състава на ОИК в Свиленград.

СМ