18
Чет, Юли
34 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

sdsСините са за консолидация на десните партии

Под наслова „Работа за всички“ премина представянето на програмата за развитие на община Свиленград за периода 2011-2015 г. на общинската организация на СДС. Презентацията бе направена на нарочна пресконференция в четвъртък. Като най-наболял проблем тук сините извеждат трудовата заетост. Безработицата е основният проблем и той трябва да бъде решен, да има работа за всички, е лайтмотивът на платформата на СДС. В документа са обхванати всички обществени сфери. Програмата обаче ще бъде развивана „в движение“, тъй като в нея могат да бъдат включени и предложения на граждани.

Нужно е да се търсят инвестиции и европейски пари, за да се създаде работа за хората, каза кандидатът за кмет на сините инж. Владимир Шопов. Според него трябва да се намери начин да бъдат привлечени гръцки фирми, за които данъците тук ще са по-ниски, а и работната ръка ще е по-евтина. Едно от условията към фирмите, които печелят обществени поръчки, трябва да е да наемат местни хора и подизпълнители, така най-бързо може да се осигури заетост, подчерта Шопов. Кандидатът за кмет на сините съобщи, че ще води изцяло позитивна предизборна кампания. Това, което някой е направил, трябва да се признае, но това не значи, че не може да се направи повече, заяви той. Според него в условията на криза няма да има някаква особена полза от новоизграждащата се индустриална зона и едва ли към нея ще има наплив от инвеститори. Ние имаме индустриална зона с изградена инфраструктура, идват турци и гърци, които само гледат, питат колко струва някоя площ и си заминават, посочи Шопов. Според него работещите казина в Свиленград не са от особена полза за хората, тъй като броят на наетите в тях на работа е незначителен.

Много е важно тук да се подобрят условията за чуждите инвеститори, за да има работа и да не бягат младите хора от Свиленград, каза в експозето си секретарят на СДС Добри Тодев. По думите му в момента се водят разговори с други десни партии като РЗС и БЗНС за евентуална подкрепа на синия кандидат за кмет. Ние сме отворени към всички десни партии и ще направим всичко възможно да направим максимално обединение на десните, каза Тодев. Според него не е нормално това, че СДС и ДСБ са разделени тук. Проблемът не е у членовете и симпатизантите на двете общински организации, а лидерски и в най-скоро време ще бъде решен, обясни той и подчерта, че сините отстояват принципите си и не участват в политически пазарлъци. Секретарят на СДС в Свиленград сподели убеждението си, че партиите трябва да издигат собствени кандидати за кмет, за да имат хората алтернатива при избора. Това е демокрацията, а не както беше по времето на социализма, когато имаше само един кандидат и всички гласуваха за него, каза Тодев. Според десните кандидат за кмет, който е присъствал на конференцията на БСП, не е независим. В инициативния комитет, издигнал Манолов за трети мандат, има хора, които са минали през различни партии и са били изгонени от тях, отбеляза Тодев. Правят се улици и тротоари, но това става не с финансиране по европейски програми, а със заем, по който ще се плащат лихви - така излиза двойно по-скъпо и е на гърба на данъкоплатеца, добави той.

СМ