28
Вт, Май
17 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

maslarovaДепутатката Емилия Масларова пристигна за пленум на червените, срещна се и с кмета

БСП в Свиленград да подкрепи кандидатурата на досегашния градоначалник Георги Матнолов. Това е препоръката на пленума на червената партия към общинската конференция, която ще се състои на 29-и този месец. Социалистите ще застанат зад Манолов обаче само ако той приеме исканията и се съобразява с тяхната политическа програма, сподели председателят на местната структура Христо Щерев.

На заседанието на ОбС на БСП ръководният орган е разгледал и приел материалите за предстоящата конференция. Обсъден бил основният доклад, чиято насоченост била главно към изборите наесен. Отчет направили и от групата общински съветници от БСП. Най-важното решение на пленума било да се препоръча на конференцията да подкрепи сегашния кмет Манолов. Така столетната партия няма да има собствена кандидатура в Свиленград. По време на кампанията в клубовете по места за поста били номинирани петима, сред които самият Щерев, но всички си направили отвод. По този въпрос на пленума имаше дебати, подчерта партийният лидер. Той съобщи, че от присъстващите 21 членове на ОбС на БСП само трима са се въздържали за подкрепата на Манолов, останалите гласували „за“.

На пленума се е приела и формулата за съставянето на листата за местния парламент, както и самата листа. От първо до пето място ще бъдат подредени членове на БСП, шесто и седмо са отделени за коалиционните партньори. Водач ще бъде председателят Щерев, който обаче не пожела да съобщи имената на кандидат-съветниците, тъй като на конференцията можело да настъпят промени. Лидерът на БСП подчерта, че се е търсел баланс между мъже и жени в листата, включени били хора с различни професии, на по-предни места щяло да има млади и необременени хора от левицата. Като коалиционни партньори на БСП в Свиленград Щерев посочи Комунистическата партия в България, БЗНС „Ал. Стамболийски“, Тракийското дружество, Съюзите на диабетиците и на инвалидите. Досегашните общински съветници о. з. Полк. Атанас Атанасов и Димитър Митев не били сред номинираните. По тази логика следва, че в листата остава дългогодишният местен парламентарист Никола Динков.

На пленума на социалистите в Свиленград присъства депутатката от БСП са Хасковски избирателен район Емилия Масларова. По-късно бившата социална министърка и лидерът на общинската структура Христо Щерев имаха среща лично с кмета инж. Георги Манолов.

Така след ГЕРБ, които първи застанаха зад настоящия градоначалник, и ДПС, БСП е третата партия, която се прикачи към Манолов, който все още не е обявил официално кандидатурата си. Както и на предишните избори, той най-вероятно ще се яви на изборите като независим.

СМ