18
Чет, Апр
26 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

izboriВ Свиленград печели Светослав Малинов с 11 гласа преднина, в Любимец 20:6 за Христов

На вътрешните избори в Свиленград за определяне на общ кандидат за президент на Синята коалиция със 168 гласа спечели Светослав Малинов от ДСБ. С 11 гласа по-малко остана опонентът му от СДС Румен Христов. В Любимец  е предпочетен Христов пред Малинов, като съотношението е 20 към 6. В цялата Хасковска област за Христов на 12 юни гласуваха 770 човека, а за Малинов – 813.

Смятаме, че в някои секции в областта вотът бе опорочен и искаме резултатите от тези секции да бъдат анулирани, съобщи лидерът на СДС в Хасковска област Георги Шишков.

Сините са подали жалби до 11-членната централна избирателна комисия на коалицията. Жалбите са придружени от становище на члена на областната комисия Делчо Живаков, който също е на мнение, че резултатите от вътрешния избор в Симеоновград и и секцията в клуб „Велето“ в Свиленград следва да бъдат анулирани. Ако това стане, резултатът ще се обърне: 654:414 за Румен Христов.

Според Шишков, в двете ромски махали в Симеоновград и Свиленград са били раздавани по 10 лв. на глас за кандидата на ДСБ Светослав Малинов. Съмнително е, че при парламентарните избори през 2009 г. за Синята коалиция в Симеоновград са гласували общо 110 души, а сега само за ДСБ са пуснали бюлетина три пъти повече – 301, подчерта той. В клуб „Велето“ в Свиленград пък от 187 души 116 са предпочели Малинов пред Христов. Тази секция е близо до ромската махала, докато  в другата – в кв. „Михаил Уюров“, която се намира в центъра на града, положението е много по-различно – СДС води с 34 гласа, сподели синият лидер. Той съобщи, че в деня на вота в циганските квартали е регистрирано присъствие на политически лица, заемащи отговорни постове в държавни и общински служби. „Някой има интерес да разедини десния електорат, за да се запази сегашното статукво. Не е почтено обаче заради нечии лидерски амбиции и заради хора, които не могат да надраснат себе си, да се слага клин в коалицията. Ние, десните избиратели, сме загърбили различията и недоразуменията помежду си“, подчерта Шишков.

Всъщност, предварителният вот на Синята коалиция за избор на кандидат за президент беше отворен и в него можеше да участва всеки българин. Своя глас за номинацията на СДС или ДСБ даде лично и кметът на Свиленград инж. Георги Манолов, който отдели време в неделния ден и застана пред урната в компанията на съпругата си Елена и тъща си. Свободното си време жертваха и редица служители в местната администрация, които също пуснаха бюлетини за един от десните кандидати.

СМ

Благодаря на жителите на Свиленград, които отделиха от свободното си време и в неделя, 12 юни, дадоха своя вот на вътрешните избори за президент на Синята коалиция.

Румен Христов, кандидат за президент от Синята коалиция