30
Чет, Май
17 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Хората на Ахмед Доган в Свиленград свалиха зам.-председателя си Манол Янчев

Макар и все още да няма официално решение, структурата на ДПС в Свиленград най-вероятно ще застане зад досегашния градоначалник Георги Манолов, въпреки принципното становище на централата на партията да се участва със събствени кандидати.

„Оценката на ДПС за работата на Манолов е, че е успешен кмет – сподели лидерът на общинската организация Малек Хусеин. - Смятам, че в Свиленград не е назрял моментът и е още рано ДПС да издига тук собствена кандидатура.“ Хусеин допълни, че никак не се притеснява от това, че от ГЕРБ вече са изразили подкрепата си за Георги Манолов. „Даже и „Атака“ да го подкрепи, ние пак ще застанем зад него, защото подкрепяме личност, а не партия“, обясни той. Нещо повече – тукашната организация имала съгласието на Централния съвет на ДПС на местна почва да не издига собствен кандидат, а да подкрепи сегашния кмет.

Очаква се до месец листата за общински съветници на ДПС в Свиленград да бъде готова.  Предполага се, че водач ще бъде лидерът на партията тук Малек Хусеин, на избираемо място ще има и ром, за да се привлекат и ромските гласове. „Ще се явим самостоятелно, без да влизаме в никакви коалиции. В листата ще влязат хора, които имат електорална подкрепа – сподели Хусеин. - Моята цел е да запазим постигнатото в миналите избори – минимум две места в ОбС. Ако обаче се открие възможност да вкараме повече, ще я използваме.“

Според партийния лидер ДПС в община Свиленград наброява 300 членове, като структури на партията има и в двете ромски махали.

На извънредно заседание на Управителния съвет /УС/ на местната структура пък бе свален от поста досегашният зам.-председател на ДПС в Свиленград Манол Янчев. Събранието е протекло при дневен ред от една-единствена точка: Обсъждане статуса и действията на Манол Янчев. От 7-те членове на УС само един бил против, всички останали гласували „за“ отстраняването на зам.-председателя.

„Основният мотив за това ни решение е, че Янчев подчини партийните на личните си интереси, и то по много нагъл начин – подчерта Малек Хусеин. - Манол искаше да е на избираимо място в листата за общински съветници на предстоящите избори, самопредлагаше се, създаваше интриги.Това е човек, който се надценява много.“

На предишните местни избори омаханият зам.-председател на ДПС бе кандидат за кмет на с. Мезек, но загуби. Преди това пък е бил член на НДСВ. Не много отдавна получи служба в Общинската администрация. „Той искаше да става кмет на Мезек, може да е кандидат и за градоначалник на Свиленград, че и за областен управител“, коментира Малек Хусеин и съобщи, че засега поверената му общинска организация остава с един зам.-председател – Демир Демирев, който е от ромски произход.

„По устав отстраняването ми трябва да стане от общото събрание, УС може само да предложи. По принцип органът, който избира, той и освобождава от длъжност – сподели пред „Старият мост“ Манол Янчев, потърсен за коментар. - Отървах се, точно с това ръководство няма поле за работа. Продължавам да съм либерал по убеждения, а ДПС е единствената либерална партия.“ „Манол бърка Кодекса на труда с устава“, реагира на думите му със смях  Малек Хусеин.

СМ