21
Вт, Май
27 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Управляващите оглавиха ОИК. Председателят и зам.-председателят – от ГЕРБ, секретарят – от Атака. Номинираният от СДС ще представлява Синята коалиция в комисията

Централната избирателна комисия /ЦИК/ отряза БСП от място в ръководството на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Свиленград. ЦИК взе решение за председател на ОИК да бъде назначена предложената от ГЕРБ Иванка Димитрова, а за зам.-председател – Веса Ходжева, също номинирана от ГЕРБ, съобщи специално за „Старият мост“ говорителят на комисията Бисер Троянов. За секретар е одобрена Павлина Ставрева от Атака, макар Волен-Сидеровата партия да има квота от един-единствен човек в ОИК – Свиленград.

Димитрова и Ходжева са общински служителки, а Ставрева – дългогодишен медицински работник. ЦИК се произнесе по състава на ОИК вечерта на 18 август, часове преди да изтече последният срок за назначаване на комисии за предстоящите избори.

Така управляващите от ГЕРБ и Атака овладяха ръководството на ОИК, а БСП бе отрязана. Исканията на ДПС също не бяха удовлетворени.

Както „Старият мост“ писа, на три пъти местните партийни структури се събираха на консултации, но не можаха да постигнат консенсус за състава на комисията и постовете в нея и прехвърлиха топката към ЦИК. Следовниците на Бойко Борисов с квота от 8 души в 17-членната ОИК настояваха за председателско и зам.-председателското място съответно за Иванка Димитрова и Веса Ходжева. Социалистите, които имат право на трима представители, претендираха техният човек Димитър Славов да оглави ОИК, ако не – да стане секретар. ДПС също имат квота от трима души и държаха зам.-председателят или секретарят да е техен човек. НДСВ и Синята коалиция имат право само на по един човек, те нямаха претенции за участие в ръководстото. Двете съставляващи Синята коалиция партии – СДС и ДСБ, обаче излязоха с отделни кандидатури за член на ОИК. В крайна сметка ЦИК реши казуса, като предпочете предложения от СДС Атанас Николов, който има юридическо образование, пред номинирания от ДСБ Христо Стоев, агроном.

Представители на БСП са отрязани от ръководните позиции освен в Свиленград, още в Любимец, Димитровград и Ивайловград, макар да са с втори по брой мандати в общинските избирателни комисии, посочиха активисти на червените в областта. Най-вероятно решенията на ЦИК ще бъдат обжалвани по законовия ред във Върховния административен съд.

СМ