27
Пон, Май
20 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

minkovД-р Христо Минков е подал в Общинската избирателна комисия заявление за отказ от правомощията си на общински съветник, стана ясно през седмицата. Както е известно, той бе водач на листата на партия Ред, законност и справедливост, която на изборите получи два мандата, като в местния парламент, освен него, влезе и Красимира Цингова. Сега обаче д-р Минков е подал заявление, с което се отказва да бъде общински съветник по лични причини.

В момента не можем да разгледаме въпроса, тъй като нямаме законово основание, каза Веса Ходжева, зам.-председател и говорител на ОИК. Съгласно Изборния кодекс, който препраща към Закона за местното самоуправление и местната администрация, пълномощия на общински съветник се прекратяват когато той реално встъпи в длъжност, а това става с полагането на клетва, обясни Ходжева. След това чрез председателя на ОбС трябва да се подаде молба до ОИК, по която ние ще се произнесем, добави тя.

Ако д-р Христо Минков излезе от състава на местния парламент, неговото място ще бъде заето от третия в листата на РЗС Васко Димитров Василев, който е бивш полицай.

Първото заседание на новия свиленградски общински съвет, което е свикано със заповед на областния управител Ирена Узунова, ще се проведе на 7-и ноември от 11,00 часа. Тогава избраният кмет Георги Манолов и общинските съветници ще положат клетва, ще се избира и председател на ОбС. Първото заседание се води от най-възрастния общински съветник, който в случая е Иван Андреев /ГЕРБ/.

Елена МИХАЛЕВА