Политика
Инструменти
Шрифт

minkov20 328 са избирателите в общината за местния вот

Екскметът д-р Христо Минков е водач на листата с кандидати за общински съветници на РЗС за предстоящите местни избори. Това стана ясно в четвъртък, когато Общинската избирателна комисия /ОИК/, регистрира листата на Яне-Яневата партия. В списъка са подредени общо 6 кандидати за местни парламентаристи. Втора в него е Красимира Цингова, която е главен координатор на РЗС за община Свиленград. След нея е Васко Димитров Василев, бивш полицай. ОИК регистрира и двама кандидати на РЗС за кметове в селата.

Това са Борис Атанасов Борисов за село Левка и Трифон Емилиянов Трифонов за село Момково. От ОИК са отложили регистрациите на листите на ДСБ и БЗНС, както и на кандидатите за кметове на Левка и Момково на БЗНС, заради пропуски.

Първият записан кандидат за кмет на Свиленград е досегашният градоначалник Георги Манолов, като решението на ОИК за регистрацията му е с лична дата – 9-и септември. Вече са записани и независимият кандидат за общински съветник Живко Йорданов Желев, както и предложената от Инициативен комитет Минка Иванова Димитрова за кмет на село Студена. Подписките, представени от трите Инициативни комитета са проверени, като и за тримата кандидати са събрани повече от необходимия брой подписи и те отговарят на всички условия да бъдат регистрирани, каза Веса Ходжева, която е зам.-председател и говорител на ОИК.

Към 26 август броят на избирателите в община Свиленград за местните избори е 20 328, а за президентските – 20 583. Има разлика, защото при вота за държавен глава няма условие за 4 месеца уседналост, както при местния вот, обясни Веса Ходжева. Предварителните списъци с избирателите, които се изготвят по постоянен адрес, вече са поставени на определените за тях места. Гражданите трябва да направят справка на място или по Интернет в сайта www.grao.bg и да подадат сигнал в местната администрация, ако има грешки или непълноти. Желаещите да гласуват по настоящ адрес пък трябва да подадат заявление в отдел ГРАО в ОбА до 8 октомври.

СМ