17
Сря, Апр
27 Нови статии

Политика
Инструменти
Шрифт

Участъкът Харманли-Свиленград ще бъде завършен до 15 август

Магистрала „Марица“ ще бъде напълно завършена до ГКПП Капитан Андреево в рамките на 4-годишния мандат на правителството. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който в четвъртък инспектира аутобана в района на пътен възел Любимец. Той бе придружаван от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Днес не сме дошли да правим откриване, а да завършим нещо, което се изгражда вече 18 години, и да го завършим както трябва, каза Плевнелиев. Премиерът твърдо заяви, че до 15 август т. г. ще бъде завършен участъкът от Харманли до Свиленград. Най-късно на 15 август ще дойда пак тук и ще видите какво сме направили, заяви министър-председателят, който пристигна с хеликоптер. За целта са заделени около 32 млн. лв. Част от тях са преведени авансово, за да продължи изграждането на трасето. Изпълнителят ще започне работа веднага, след като ние си тръгнем оттук, каза Борисов. Той подчерта, че за разлика от предишното правителство не иска да харчи от националните доплащания от българския бюджет. Затова кандидатстваме по европейска програма, около 220-240 млн. евро ще вземем от Европейската комисия, каза още Борисов. По думите му до септември-октомври трябва да се проведат конкурсите за участъка до Капитан Андреево, които ще бъдат абсолютно прозрачни, за да няма обжалвания и бавене във времето.

Много е важно магистралата да стигне до Капитан Андреево, преди около месец имахме проблем там, пътят беше залят, затова новото трасе ще мине в по-високата част и така няма всяка година да търпим щети заради пренасочването на потока от автомобили и тирове, каза вицепремиерът Цветан Цветанов.

Бойко Борисов пък подчерта, че „Марица“ е европейски път, който свърза Европа и Азия, и той ще е печатница за пари за България, защото от тук минава голям трафик. Премиерът се похвали, че от първия си работен ден е дал с 900 млн. лв. повече за българските пенсионери. Чух снощи една госпожа да казва, че щели да стачкуват, защо не стачкуваха при Станишев, когато даваше с 900 млн. лв. по-малко, каза Борисов.

След като видяха магистралата, Бойко Борисов и Цветан Цветанов инспектираха ГКПП Капитан Андреево. От 10 март на пункта тече ремонт за 110 000 лв. Очаква се в близките дни да бъде обновена маркировка, на места да бъде сложен нов асфалт и да се подменят огради. Двамата провериха и системата „Рален” за откриване на укрити лица в товарни автомобили. Тя е безвредна за разлика от рентгените и различава хората от животните, т.е. ако в един камион се превозват животни няма да ги отчете като нередност. Инсталираният демонстрационен модел е на словашка фирма, която се тества в момента. В най-скоро време Министерски съвет ще обяви обществена поръчка за доставка на такава система на стойност 6 млн. лв.

СМ