14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

p1190За 135-ти път любимчани се преклониха пред паметта на героите, загинали в Руско-Турската освободителна война, съобщи пресаташето на общината Диана Атанасова. Тържествената церемония започна в 11.00 ч. с издигане на националното знаме в центъра на града.

Официални гости на тържеството бяха проф. д-р и. н. Цонка Каснакова от Тракийски университет- гр. Стара Загора, Христо Стефанов- преподавател на детската театрална студия към местното читалище, председателят на съюза на ветераните в гр. Любимец- Петър Сарафов и единственият столетник в общината и ветеран от войната- Жеко Марков от с.Лозен.

Христо Стефанов разказа пред насъбралите се граждани за паметната битката край Одрин, за героизма и себеотрицанието на българските войници, сподели още Диана Атанасова. По думите й той и проф. Каснакова накарали жителите на Любимец да се почувстват горди, че са потомци на славни и жертвоготовни в името на свободата бойци.

След издигането на трибагреника присъстващите се отправиха към паметника на загиналите във войните в градския парк под звуците на тържествени маршове и предвождани от мажоретната група към НЧ „Братолюбие-1884“. Там венци и цветя поднесоха кметът на общината инж. Анастас Анастасов, председателят на Общински съвет, Съюза на ветераните, ПП ГЕРБ. Пред героизма на падналите за свобода и национална независимост се поклониха и гражданите.p1177p301

СМ