15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 

След публикация на в. „Старият мост“ 30 незаконни постройки в ромския квартал „Шест-пет“ в Свиленград ще бъдат съборени. Проверка на комисия от Районното управление на полицията и общината е установила, че сградите в района между болницата, околовръстния път и пътя за с. Момково са построени в нарушение на законите и трябва да бъдат премахнати.

„Постройките се ползват от роми, незаконно заселили се тук от различни краища на България. Общината вече премахна една от бараките, която бе разположена на общински полски път и освободи преминаването по него. По Закона за общинската собственост са връчени заповеди на незаконно настанилите се за премахване на постройките, издигнати върху пет общински терена. По Закона за устройство на територията предстои събаряне и на останалите, които са върху частни имоти. За тези действия са уведомени техните собственици, които по закон носят отговорност за ползването на собствеността си. В същия район преди 5 години със заповед на кмета на Свиленград инж. Георги Манолов бяха премахнати 27 незаконни постройки“, сподели пресаташето на ОбА Калина Райкова, потърсена за коментар.

До проверката се стигна, след като Районната прокуратура се самосезира по проблема въз основа на публикация в „Старият мост“. Прокурор Милена Славова възложи на Районното управление на полицията да извърши проверка и да установи има ли извършено незаконно строителство там, взети ли са мерки от компетентните органи то да бъде предотвратено или спряно.

„Трябва да се вземат незабавно мерки този проблем да бъде решен, в противен случай той ще се разрастне“, категоричен бе районният прокурор Антон Стоянов.

СМ