30
Чет, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Мъжката фолклорна група при читалище „Изгрев-1921” в с. Мезек бе наградена със златен медал на Третия фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“ в Хасково.

Дуетът „Тракийска китка” – Петрина Петрова и Катерина Христозова от Свиленград, получиха сребърно отличие . В категорията индивидуални изпълнители журито присъди златен медал на Ангел Сарандиев и сребърен на 12- годишната Никол Узунова . И двамата са представители на читалище „ Просвета-1870“ в Свиленград.

Фестивалът има за цел да популяризира песните на Тодор Кожухаров да съхрани и запази песенните образци на фолклорното богатство от Тракия. Той се организира от хасковското читалище „Проф. д-р Асен Златаров – 1961″ със съдействието на общината. Целта е да се покажат певческите достижения на певчески формации от различни възрастови групи, да се осъществи приемственост между поколенията ценители на музикалния фолклор.

Заради пандемията тази година фестивалът се проведе онлайн.

Роденият в с. Мустрак Тодор Кожухаров е свързал трайно името си с тракийската народна песен. Започнал музикалната си кариера още като юноша, днес той е емблематична фигура в националната ни музикална култура.