18
Чет, Апр
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Пореден автор описва тайните на забележителности в района на свиленградските села Маточина и Михалич. В новата си книга „Мистичните пътеки на България“ Ирена Григорова повежда читателя на пътешествие из 50 лековити и чудотворни места. Някои от тях са популярни, а други не чак толкова, но всички те притежават мистериозна и лечебна сила.

Любимата ми скална църква е „Св.Панталеймон“, възкликва авторката. Издълбана във варовикова скала от монаси-отшелници около 10-и или 11-и век, тя не спира да буди любопитството и възхитата на туристи. Според вярванията от векове насам, водата, която се стича по стените, има лечебна сила. С уникалната си архитектура и внушителни размери, скалната църква при с. Михалич е един от най-интересните християнски паметници по българските земи, обявен за паметник на културата от национално значение.

Снимка на църквата авторката е поставила и на корицата на книгата. Страниците са изпълнени с информация за древни светилища, параклиси и манастири, пещери. Разказват преживявания от първо лице и включват истории на хора, които са изпитали чудодейната мощ на тези обекти. Читателят ще открие и карта, обозначаваща местоположението на обектите и съвети как да се стигне до всеки от тях.

Хасковска област присъства в книгата с още един обект-кромлеха при маджаровското село Долни Главанак, за който свидетелстват, че излъчва силна енергия. Древното мегалитно съоръжение, изградено е от 15 пирамидални камъка, е датирано от ранножелязната епоха.

Ирена Григорова е позната на телевизионната и литературната публика с работата си върху изясняването на българската история. В авторската си поредица „Мистичната България“, в продължение на години тя подрежда заплетени пъзели, свързани с отминали епохи и забравени герои. В новата си рубрика „Неразказаната България“ преоткрива тайни истории, непознати легенди, както и моменти от българската история.

„Мистичните пътеки на България“ е третата книга на Ирена Григорова. „Всички ние сме деца на тази свещена земя и притежаваме огромна сила както да създаваме, така и да рушим. И това са нашите уроци. На кое ще позволим да надделее зависи единствено от нас самите“, казва тя.

СМ