Култура
Инструменти
Шрифт

От 29-и септември Регионалният исторически музей в Хасково гостува в Свиленград с първата по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали някога. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

Сред експонатите са подредени и модели на крепостта Неутзикон при Мезек, Букелон край Маточина, късноантичната и средновековна крепост Скутарион при Щит, за която „Старият мост“ писа.

Експозицията се допълва с макети на исторически и архитектурни забележителности, които се намират в района на Къркларели, като римски крепости и амфитеатър, българска православна църква, действала до 1924 г.

Възстановените 3D модели служат и като тактилна карта за хора с увредено зрение. Те са интересни и за децата посетители, тъй като могат да стимулира въображението и пространственото им мислене.

Изложбата е изработена в рамките на инициативата „Културна съкровищница“, в която музеят в Хасково си партнира с Дирекцията за култура и туризъм в Къркларели.

В Свиленград експозицията ще остане до 5 октомври, след което маршрутът й ще продължи в съседния турски регион. След обиколката тя ще остане в музея в Къркларели, където се съхраняват хиляди ценни природни образци, вещи с етнографска стойност, артефакти, намерени при археологически проучвания.

СМ

Снимки: Янко Найденов