23
Вт, Юли
36 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Столично издателство отпечата книгата „Български народни орнаменти “. Предмет на описание са везбената, плетената и тъканата орнаментика в българското народно облекло и в редица изделия за домашния бит, които отдавна са в музейни витрини.

В богато илюстрираната монография е включен и сукман от Левка. Днес женската носия е притежание на Етнографския музей при БАН. Там се съхранява най-богатата в страната колекция от оригинални комплекти костюми и отделни образци от традиционни дрехи, както и свързаните с тях шевици, тъкани и накити.

Авторът Кирил Попов /1930-2021/, изкуствовед и публицист , поглежда в дълбините на народното изкуство в периода от XVIII–XX век. Той посочва исторически връзки с близки и далечни народи, мястото на народните орнаменти в културното наследство на българския народ.

Българският народен орнамент притежава неувяхващи с времето красота, жизненост и високохудожествени качества, твърди авторът. Чрез форми, цветове и композиция в тях е вложена символика, вярвания, творчески възможности, въображение и майсторство на поколения българи.

Кирил Попов споделя, че мисията на книгата му ще е изпълнена, ако е засилила интереса на читателя към народните орнаменти, защото вниманието към тях се предизвиква не само от научни проблеми, но и от творческото усвояване на богатото орнаментално наследство- част от българската култура и традиции, пропити с история, дух и многообразие.

СМ