21
Нед, Апр
26 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Името на любимчанина Кирил Кафозов е включено в наскоро издадения „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19-21 век“.

В изданието са поместени биографични данни на българи по света, които със своето писмено слово поддържат живи въглените на родния език, културните традиции и богатата ни история. Езикът ни стопля, той ни сближава, той е мостът, който ни свързва с Родината, казват пишещите.

Роденият през 1962 г. в Любимец Кирил Кафозов емигрира в САЩ през 1992. Лицензиран физиотерапевт и иглотерапевт в щатите Ню Йорк и Ню Джърси, той е завършил колеж по акупунктура. През годините успешно преследва своята американска мечта и днес е собственик на рехабилитационни центрове по физиотерапия. Имам чудесно семейство, прекрасна жена на име Веси и три невероятни деца – Кристиан, Никол и Джулия, допълва разказа си нашенецът.Любимец е мястото, където съм бил изграден като личност. Там открих Бога и повярвах в него. После живяхме с жена ми в София, преди да заминем в САЩ. Винаги съм описвал моята Родина с най-красивите суперлативи, с много обич. Съпоставям България преди 25 години и България днес, с онази, другата страна, за която копнеехме, която изгубихме отдавна, и която пропуснахме да изградим, казва той.

Където и да ме отведе животът, дори и да е за дълго време и надалече, моето сърце ще се чувства у дома само в България, категоричен е Кирил Кафозов. Защото на всеки Бог му е дал един живот, за да расте и да дава плод чрез собствения си корен в своята родна земя. Но ние бяхме само двадесет и седем годишни, в началото на своята младост, когато ни принудиха да изживеем другата половина от живота си в чужбина – в САЩ, далеч от Родината си – България.

Кирил Кафозов публикува свои разкази в Алманаха „Любослов“, издание на Лигата на българските писатели в САЩ и по света, базирана в Чикаго. Пише и в електронните списания „Амбиция“ и „Чуждоземец“, където впрочем могат да се прочетат и интересни редове, препечатани от „Старият мост“. Мемоарната книга на любимчанина „В търсене на корените. На кръстопътя на живота“ излиза на български език, последвана от актуализирана версия на английски. Сега авторът работи върху нова книга, информира новоизлезлият енциклопедичен справочник.

Българската литература, създавана от наши сънародници по всички населени континенти е без съмнение национална памет, пише съставителят на справочника, литературният критик Георги Н. Николов. Където и да се намират по света, нашите сънародници си припомнят незабравимите думи на Иван Вазов : „О, Българийо, никога не си тъй мила, както когато сме вън от тебе...“

Златка Михайлова