25
Съб, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Участието на групата за автентичен фолклор към НЧ „Искра -1932“ с ръководител Веселина Карагьозова беше отличено с медал, купа и диплом за принос в българската фолклорна съкровищница.

 

Сценичната изява на групата се състоя на IV Международен преглед на FOLK NUANCE в град Китен.

Фолклорният състав представи пет народни песни в съпровод на акордеониста Георги Радев / Йорго / . Първата песен, която предизвика голям интерес у публиката, изпълнена акапелно, бе „Калино моме“. Отлично прозвучаха и песните „Мари Тудоро, Тудоро“ и „Гледай ме, гледай “, за които се знае ,че са от свиленградския край, като последната е посветена на село Дервишка могила. Лично директорът на фестивала маестро Пламен Драшков поздрави кметицата на село Димитровче Донка Казакова с това, че поддържа активността на фолклорната група и по този начин допринася за съхраняването и разпространението на българската народна песен. Той с удоволствие подчерта ,че изпълненията на състава са запазили диалекта на местния край и автентичността на музиката.

Международният фестивал FOLK NUANCE се провежда за четвърта поредна година с продължителност три месеца. Неговата мисия е да открие непознати фолклорни народни песни и танци от различни 32 етнографски области на България, да ги съхрани и разпространи магията на българския фолклор. Фестивалът няма конкурсен характер, всяка група получава диплом и плакет за участие.

Тази година на сцената на фестивала се очаква да се явят над 2500 участника , като между тях фолклорни ансамбли, инструменталисти и индивидуални изпълнители . Засега най-малкият участник е 10 - годишен гайдаджия , а най- възрастният - певица на 87 г. . Чуждестранните представители са от 14 държави.

Клара Методиева