23
Вт, Юли
36 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Първата жена режисьор в българското кино Бинка Желязкова/ 1923-2011/, класик на българското кино и един от редките и силни женски киногласове в световен мащаб в средата на ХХ в., ще бъде почетена със специална програма на Международния кинофестивал в Солун.

За първи път такава чест се оказва на български автор. Предложението идва от Димитрис Керкинос, директор на Балканската програма на кинофеста, експерт по Балканско кино, автор на много публикации на тази тема.

Досега във фестивалната програма Balkan Survey са представяни със специални прожекции отделни български филми като „Крадецът на праскови“ на Въло Радев и „Козият рог“ на Методи Андонов.

От 5 до 14 ноември 2021 любителите на седмото изкуство ще могат да видят шест от седемте игрални филми на Бинка Желязкова: „Животът си тече тихо“ /1957/, „А бяхме млади“ /1961/, „Привързаният балон“ /1967/, „Последната дума“ /1973/, „Басейнът“ /1977/, „Голямото нощно къпане“ /1980/, както и документалните „Лице и опако“ /1982/ и „Нани-на“ /1982/. В програмата е включен и филмът на Елка Николова, посветен на творчеството на Бинка Желязкова. Неговото заглавие е „Бинка. Да разкажеш приказка за мълчанието“ /2007/. Всички филми ще могат да се видят както в киносалоните, така и онлайн.

Началото на кинофестивала в Солун е поставено в далечната 1960 г. Той е най-старият фестивал на Балканите, едно от водещите филмови събития в Югоизточна Европа, привличащо аудитория от над 80 000 зрители всяка година . Целта е да популяризира филмовата култура и образование, да подкрепя националната и международната филмова индустрия, да създава партньорства с национални и международни културни институции и да популяризира уникалната културна идентичност на Солун.

Родената в Свиленград Бинка Желязкова, от чиято кончина се навършиха 10 години, си остава най-яркото явление от първото поколение професионални български кинематографисти.

През 1996 г. именитата режисьорка е обявена за лице на киното в Източна Европа. През 2010 г. Бинка Желязкова бе обявена за почетен гражданин на Свиленград.

Златка Михайлова