28
Вт, Май
17 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

54 години след създаването му в София ще бъде показан игралният филм "Привързаният балон" на Бинка Желязкова (1923-2011) - първата жена режисьор в българското кино и една от малкото жени в света, снимали игрални филми в онези времена.

Зрителите ще видят филма от 1967 г. успешно дигитализиран и реставриран. Реставрацията на филмовото наследство от миналия век и представянето му на младата публика е акцент в насоките на ЕС за съхраняване на европейските филмови фондове.

"Привързаният балон" е създаден по мотиви от едноименната новела на Йордан Радичков, сценарист е именитият писател. Това е сатирична притча за националния характер, за неуспешния, но продължаващ "опит за летене" на българите. Специалистите определят филма като най-вдъхновената и талантлива екранизация на Радичков , наричат го шедьовър в черно и бяло.Веднага след премиерата си през 1967 г. филмът е забранен за показване от неофициалната цензура на режима, което продължава чак до 1990 г. В документа като основен мотив се изтъква режисьорското решение да изобрази селяните „през призмата на песимизма“.

Сред актьорите са Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Иван Братанов , Стоянка Мутафова. Георги Георгиев-Гец, Любомир Димитров, Васил Попилиев, Йорданка Кузманова. Военният балон, появил се над едно планинско село по време на Втората световна война, „говори“ с гласа на Коста Цонев.

Премиерата на дигитализирания филм е на 16 март в столичното кино "Люмиер".

Родената в Свиленград Бинка Желязкова е автор на седем игрални и два документални филма. Тя беше, е и си остава най-яркото явление от първото поколение професионални български кинематографисти, казва критиката. През 1996 г.режисьорката е обявена за лице на киното в Източна Европа.

През 2010 г. Бинка Желязкова бе обявена за почетен гражданин на Свиленград.

Златка Михайлова