19
Сря, Юни
23 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Тодор Кожухаров ще чества 45 години на сцената

Популярният тракийски певец Тодор Кожухаров издаде книга в навечерието на 45 годишнината на творческата си дейност.

Под заглавие „Живот, събран в песен“ роденият в свиленградското село Мустрак талантлив изпълнител е публикувал 60 авторски и автентични песни от богатия си репертоар. Сред тях е „На сбора на Света Троица“ , пята на младини от майка му Надежда Тодорова. „Точи мома виното“ знае от леля си в Мустрак Гела Чакърова. „Зачу се Стоян, прочу се“ пък е посветена на свиленградчанина Стоян Колев. „Ах, че са хубави левченските моми!, възкликва в друг напев Тодор Кожухаров.

Сборникът с нотирани песни вече е предизвикал интереса на музикални училища и школи, където даровити деца и младежи искат да следват пътя на Тодор Кожухаров. Началото на този път започва през далечната 1966 г, когато една малко момче стъпва на откритата сцена на събора „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково, качва се на столче и извисява глас пред публика и жури. „По фестивали винаги печелехме награди и медали - спомня си той за художествената самодейност в училището и читалището в Мустрак. - След като нашите купиха грамофон, с радост слушах записите на плочи и учех песни“, връща се във времето тракийският славей.

От първите записи по националното радио и първите предавания по единствената тогава родна телевизия неизброими досега са изявите на певеца, с които той изгражда собствен стил на изпълнение. Мелодиката и вкусът към съдържателни и поетични текстове правят песните му достъпни и близки до слушателите, казват критиците. „Имал съм случаи по турнета любители да ми носят песни, които ми подаряват с желание да ги чуят по радиото. Това ме топли много, така си сверявам часовника- докъде съм стигнал, как виждат хората моето творчество“, разказва юбилярът. нес Тодор Кожухаров има завидна колекция от награди от десетки конкурси, фестивали, събори, надпявания. Дълъг списък от вестникарски заглавия припомнят негови успехи през годините: „Хубавата народна песен е като къс самородно злато“, „Японци заснеха филм за Т.Кожухаров“, „Певец със златни песенни образци“, „Т.Кожухаров отива на световен шампионат в Лос Анжелис“, „Славеят на Тракия записа песен за Левски“... В брой 5 на вестник „Старият мост“ от 4 февруари 1997 е поместено и интервю на журналистката Христина Коларова с нашия известен земляк.

В книгата са публикувани и редица отзиви за любимеца на три поколения любители на музикалния фолклор.“Няма да е прекалено, ако кажа, че той е колос във вокалната народна музика на Тракия“, пише акад. проф. Милчо Василев, диригент и композитор. „С прекрасния си глас и голямото си майсторско тракийско народно пеене дава много радост на своите слушатели не само в България, но и по света“, казва именитата Вълкана Стоянова.

Скоро на музикалния пазар ще се появи и най-новият диск на Тодор Кожухаров, озаглавен „Златен наниз - песни от Тракия“. В нея са включени и дуети със съпругата му Донка Кожухарова под акомпанимента на оркестъра „Южни ритми“.

Освен 45 години на музикалния подиум, тракийският певец ще отпразнува и личен юбилей.

Текст: Златка Михайлова

Сн.: Янко Найденов