17
Сря, Апр
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

tsiganchevЛично съпругата на именития оперен певец Павлина Циганчева присъства на откриването

Изложба със снимки и вещи на именития български оперен певец Стефан Циганчев, който е роден в Свиленград, бе открита в общинския исторически музей в четвъртък. В залата са подредени снимки на певеца, грамоти, записи, ордените „Кирил и Методий“ – първа и втора степен, с които той е  удостоен, и др.

Експонатите са дарени от съпругата на оперния певец Павлина Циганчева, която също е от Свиленград, и ще останат в постоянна експозиция в негова памет в свиленградския музей. Съпругът ми беше творец, имаше изключително обаяние на сцената, той излизаше и контактуваше с публиката, сподели Павлина Циганчева с присъстващите, сред които имаше и близки и приятели на семейството. Зам.-кметът Ася Райкова пък й поднесе букет и подарък.

Стефан Циганчев е роден на 14 април 1929 г. Започва своя път в певческото изкуство от родния си Свиленград, където получава основно и гимназиално образование, участва в гимназиалния хор, а по-късно става солист на Градския хор. Веднага след казармата постъпва в хора на Варненската опера, а от 1953 г. след успешно издържан конкурс става и неин солист. Завършил е Оперната студия в София при проф. Христо Бръмбаров. През периода 1966/1967 г. специализира в Москва в Балшой театър при Покровски и Рождественски. Репертоарът на певеца включва над 60 басови партии, както из световната оперна класика, така и от 16 български оперни творби. Особено впечатляващи са привъплъщенията му в ролите на крал Филип ІІ от оп. “Дон Карлос”, Закария от “Набуко”, Гомес де Силва от “Ернани”, Фиеско от “Симоне Боканегра”, Рамфис от “Аида”, Спарафучиле от “Риголето на Верди, Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски, Дон Базилио от “Севилският бръснар” на Росини, боляринът Николица от “Рицарят” и др. Стефан Циганчев е носител на много престижни награди. Именитият ни съгражданин завършва земния си път през 2006 г.

Елена МИХАЛЕВА