Култура
Инструменти
Шрифт

horoСамодейци се събраха на празник под наслов „Да съхраним българското“, който се проведе в село Момково в понеделник. На сцената в читалище „Отец Паисий“ се изявиха състави от Левка, Щит, Мезек, кв. „Гарата“, любимецкото село Оряхово, както и домакините от Момково. Участниците представиха народни обичаи – жътва, сватба, меденици и др.

Момковският състав пък показа Лазаруване и Великден. След това всички похапнаха вкусен момковски курбан, осигурен от Трифон Трифонов, собственик на животновъдно стопанство в селото. За доброто настроение на присъстващите се погрижи тракийски народен оркестър, под звуците на който се извиха хора на селския мегдан. Музикантите бяха пазарени от Трифон Тодоров.

Проявата бе организирана от читалището в Момково. Решихме да направим събирането по повод Великденските празници, каза читалищният секретар Веска Панайотова.

Самодейците пък останаха много доволни от празника. Преди години се събрахме тук и направихме много дълга баница, сега представихме народни обичаи, хубаво е да се организират такива прояви, каза Цонка Колева от самодейния състав в Момково.

СМ