27
Пон, Май
19 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

ork_purvaОсвен бурни аплодисменти, музикантите получиха и много награди

С грандиозен концерт за 55-годишния си юбилей духовият оркестър „Костадин Манов“ напълни с публика салона на читалище „Просвета“. Събитието се състоя на 27 май – точно на рождения ден на диригента на свиленградските музиканти Васил Василев, който навърши Христова възраст.

За пръв път оркестърът изпълни вариации за кларинет и оркестър на Джакомо Росини, като заедно с музикантите от „Костадин Манов“ на сцената се изяви солистът на Софийския духов оркестър Стефан Стефанов. Атракция за публиката бе участието на свиленградския славей Милко Калайджиев, който изпя песента „Една българска роза“ в съпровод на музикантите от „Костадин Манов“. В концерта се включи и Младежкият оркестър при НЧ „Развитие“ - гр. Белоградчик с диригент Ангел Джунински, който е основател на детския оркестър в Свиленград.

След майсторските изпълнения на музикантите, бурно аплодирани от публиката, бяха раздадени и отличия. Председателят на свиленградското читалище Георги Лозев връчи на духовия оркестър „Костадин Манов“ плакет за 55publika-годишния юбилей и почетния знак на Съюза на народните читалища в България. Плакет за особени заслуги получиха дългогодишните музиканти Иван Павлов и Васил Мавродиев, както и Ангел Джунински. Музикантите бяха поздравени и от кмета Георги Манолов, който присъстваше на концерта.

Свиленградският оркестър изсвири и Happy birthday to you специално за своя диригент Васил Василев.

Публиката в залата пък дълго стоя на крака и с аплодисменти извика музикантите от „Костадин Манов“ на бис.

Елена МИХАЛЕВА