27
Пон, Май
19 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Творби на поета ще се четат на всички славянски езици

С аплодисменти и на крака посрещнаха Ивайло Балабанов ценителите на мерената реч в ритуалната зала в Свиленград.

За пръв път тя бе отворена не за сватбено тържество, а за представянето на новата книга на поета „Небесен гурбетчия”, с което почетният гражданин на Свиленград, Кърджали и Ивайловград отбеляза 65-ата си годишнина. Честването беше организирано от Общинската библиотека и Общинската администрация.

„В първия ден от подранилата есен и последния ден на лятото Свиленград е столица на българската литература”, каза местната поетеса Боряна Станева, а присъстващите са насладиха на едни от най-вълнуващите стихове на големия поет.

Повече за живота и поезията му разказаха съпругата на Ивайло - Ваня Балабанова и журналистът Иван Чончев. Оказа се, че в родни интернет форуми се коментират стиховете на поета, а една от най-обичаните му творби е „Принос в европейската история”.

Балабанов преди време сподели, че най-мила му е първата стихосбирка, която вижда бял свят след 15 години очакване – „Да се загледаш в звезда”, 1979.  А една от последните му творби - „Допиване на последната чаша вино”, се оказва почти съдбоносна за поета, който има купища недовършени стихове заради влошеното му здравословно състояние, сподели съпругата му Ваня.

„Небесен гурбетчия” беше издадена през тази година със спомоществувателството на Христо Куманов, а издателят Иван Бунков е събрал в нея най-силните творби на Ивайло Балбанов, наричан често „един от най-големите ни живи поети”.

Ивайло Балабанов е роден на 28 август 1945 г.в с. Хухла, Ивайловградско. Зад гърба си има близо 10 стихосбирки и множество литературни награди. През 2008 г. стана носител на националната литературна награда „Пеньо Пенев”. През 2010 бе обявен за „почетен селянин на Хухла”, а на конкурса „Летящо перо” във Варна по случай 24 май - празника на славянската писменост и българската просвета и култура, спечели първа награда сред 40 други творци от всички славянски страни. След признанието на престижния фестивал поезията на Ивайло Балабанов ще може да се чете на чешки, полски, сръбски и други славянски езици.

Катя ИВАНОВА