18
Чет, Юли
34 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Блестящо се представи  на Х Национален събор на народното творчество "Копривщица пее '2010"  групата за народни обичаи към Народно читалище "Просвета"- с. Лозен.  Съставът беше отличен с Голямата награди и плакет на фестивала от професионално жури , председателствано от проф. Петър Льондев. Наградата ще бъде връчена на официална церемония в гр. Хасково.

В Копривщица самодейците от с. Лозен представиха обичая "Ирминден", който е селектиран на 13-о място за вписване в Представителната национална листа на елементи на нематериалното културно наследство по програма "Живи човешки съкровища - България 2010" на ЮНЕСКО. В четвъртък те получиха и грамота от министъра на културата за достойното място в селекцията.

Групата е създадена през 1974 г. Две-три години след това Българската национална телевизия прави документален филм на обичая „Ирминден” в с. Лозен. През 1980 г. съставът получава златен медал на Националния събор на народното творчество в Копривщица, има и множество отличия от национални и международни фолклорни фестивали. Негов ръководител е Христо Янъков.

СМ