Култура
Инструменти
Шрифт

Фолклорният танцов състав от Панагюрище “Средногорска жарава” бе удостоен с голямата награда на Международния фолклорен фестивал “Песни и танци без граници” в Свиленград, който събра 1 500 певци, танцьори и музиканти от цяла България и съседна Гърция.

След оспорвано надпяване и надиграване професионалното жури с председател проф. Милчо Василев, заместник-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство, отличи лауреатите в отделните категории. Осигурените от общината награди бяха връчени в неделя от заместник-кмета Ася Райкова и членовете на журито.
За най-добър индивидуален изпълнител бе определена Величка Костова от град Меричлери. Най-добра певческа група за автентичен фолклор стана формация “Българка” от Несебър. За представяне на обработен фолклор журито награди вокална група “Славяна” от Хасково. Детският танцов състав “Беловче” от град Белово бе отличен в категорията “Най-добър танцов състав”, а за “Най-добър ансамбъл” наградата отиде при фолклорен ансамбъл “Войводинци” от с. Войводиново, Пловдивско.

СМ