22
Чет, Фев
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Министерство на културата одобри финансирането на Историческия музей в Свиленград за изпълнение на образователна програма „Старите занаяти в новото време“. Идеята е децата да се запознаят с разнообразието и красотата на народните занаяти, а в практическите занятия –да имат възможност да проявят творческите си способности и таланти.

След популяризиране на проекта в училищата- партньори ще бъдат организирани занятия по грънчарство, зографство, тъкачество, плетачество. Музеят ще закупи керамична пещ, станчета, дъски за икони, стативи, глина, акрилни бои, четки за рисуване и други материали и пособия. С изработените творби, вдъхновени от традиционни форми на българското културно наследство, ще бъде уредена заключителна изложба в Арт галерията.

През последните години една от приоритетните задачи на музея е привличане на младите хора към неговите инициативи. Редовно се провежда „Лято в музея“, с голям интерес се посещават заниманията под мотото „Лятна ръкоделница“. Музеят разполага с грънчарско колело, детски станове и други пособия. Сегашното обогатяване на материалната база ще улесни опознаването от учениците на света на занаятите. Закупените две шатри ще позволят в горещите дни летните занятия да се изнесат в двора на музея и галерията.

Класираният сега проект с продължителност до края на юни 2024 г. е адресиран към ученици от 1-ви до 12-ти клас от училищата в града. Включването на ЦСОП “Стефан Василев“ ще подпомогне интегрирането на децата със специални образователни потребности. СМ