21
Вт, Май
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките откри в Сърбия постерната изложба „Доспехите на тракийските воини“.

Експозицията в градския Център за култура съдържа ценна информация за военното дело на траките и погребалните обреди на техния аристократичен елит през втората половина на I хил. пр.Хр.

Сред акцентите е нагръдникът от Мезек от последната третина на IV в. пр.Хр., за който „Старият мост“ писа. Нагръдникът – яка, който пази шията и горната част на гърдите, е намерен при разкопки на могилата Мал-тепе. Изработен е от сребърна пластина с позлата и с украса. Това подсказва, че не е бил само параден нагръдник, а се е използвал и в битки. Принадлежал е на аристократ от най-висш ранг и хора от най-близкото му обкръжение.

Изложбата в Цариброд е организирана в рамките на Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Тя ще остане там до 1 ноември . „Доспехите на тракийските воини” е една от най-големите и значими временни изложби, организирани в последните десетилетия в България, посочват от НАИМ-БАН.

СМ