30
Чет, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Съхраняваните боеприпаси с изтекли разрешителни най-много на глава от населението в цялата страна. Тръгнаха досъдебни производства, проверките продължават

Най-много оръжия с изтекли разрешителни на глава от населението има в Свиленград. Това показват резултатите от проверка на Върховната административна прокуратура, която бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. 20 души като стрелеца от Лясковец са държали оръжия в домовете си в граничния град след изтичане на срока на разрешителните, бе изнесено на пресконференция в София. Става въпрос за инцидента в Лясковец на 14 март, при който Петко Петков уби един командос и рани други трима с ловни пушки, разрешителните за които изтекли още през 2010 г.

 Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов представиха в сряда резултатите от проверката. Най-фрапиращите нарушения били във Видин, София, Свиленград.

Впечатляваща е бройката в Свиленград - 20 души с просрочени разрешителни. Пресметнато на глава от населението това е най-голямото количество бойни единици в цялата страна.

В Кърджали те били 7, в Момчилград 10. Допреди проверката спрямо тези хора не било направено нищо, за да им се отнеме оръжието.

Във Видин и региона 40 души притежавали оръжия, въпреки че разрешителните им били изтекли. „Т.е. 40 граждани, които са държали оръжия като обвиняемия от Лясковец”, обясни Цацаров. В София нарушителите били 23-ма. 15 от тях не били намерени на адресите си, трима били в чужбина, а 6-има - покойници и оръжията им ги съхранявали роднините, но без законно основание.

Както единствено „Старият мост“ писа през април т. г., над 3 000 броя законно оръжие притежават гражданите на общините Свиленград и Любимец. Това стана ясно от справка на Областната дирекция на МВР, предоставена по искане на „Старият мост“ през април т. г. Ловните пушки за физически лица са 1 406, а нарезните – 334. Ловните карабини за юридически лица са пък 22, сочи справката. Това означава, че авджиите разполагат общо с 1 726 бойни единици. По данни на ловно-рибарските сдружения в двете общини са регистрирани около 1 150 ловци – 850 в Свиленград и 300 – в Любимец.

Граждани на двете общини разполагат и със 741 огнестрелни оръжия /пистолети/, 232 газови пистолета и 168 въздушни пушки.

Всъщност притежателите на незаконни бойни единици лъснаха при проверката, поискана от Цацаров. Досега службите за контрол на огнестрелните оръжия не разполагаха с програми за регистрацията им и следенето на разрешителните беше изключително трудоемко, казаха източници от МВР.

Срещу собственици на незаконно оръжие и боеприпаси се водят досъдебни производства, в момента текат проверки, потвърдиха от прокуратурата. По линия на МВР тепърва ще се установява дали ще следват административни наказания за пропуските, или на съответните служители ще бъде търсена наказателна отговорност.

СМ