21
Вт, Май
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Багер, участващ в изграждането на новото жп трасе Пловдив – Свиленград, осъмна без тежката си кофа след набези на апаши. Според запознати греблото било чисто ново и струвало около 10 хил. лв. Ума ми не го побира как са успели да го демонтират и извозят при положение, че е изключително тежко, чудят се охранителите на обекта.

Десетки телекомуникационни шахти пък по отсечката Гарата – Гърция са оставени без капаци барабар с рамките. Това е поредното посегателство върху съоръженията, подчертаха от строителната фирма. През есента на 2013 г. роми изтръгнали част от кабелите в шахтите. За да ги измъкнат, закачали проводниците за каруца и пришпорвали коня. След това съсичали кабела, мятали го на талигата и дим да ги няма. Мургавите тумби проявявали апетит към всичко що е от мед и желязо. Даже срязали парапетите и на едно от мостчетата по линията.

Ромите са като оси, не могат да бъдат изгонени, заявиха и жепейци. Багерите копаят, а те се бутат между тях, за да вадят желязото. Често под набезите им попадали и вагоните със скрап. Опитът на транспортните полицаи да се справят с наглите апаши в повечето случаи удрял на камък. Многократно залавяме апаши в района на жп гарата, но докато за краденото има пазар те няма да се спрат, споделиха пък полицаи. Стигнало се дотам композициите да бъдат придружавани от мускулести мъжаги, наети от частни фирми за опазване на собствеността им.

СМ