13
Съб, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Организирана престъпна група е крала плазмените телевизори, подозират харманлийските магистрати

Т. нар. мега дело срещу петима жепейци от Свиленград за крадени телевизори от влакова композиция е прекратено и върнато в прокуратурата с указание да бъде изпратено в специализирания съд. Съдия Юлия Станковска, която е и председател на Районен съд – Харманли е решила, че делото е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група при извършване на престъплението. Преквалифицирането по този член от Наказателния кодекс изисква по-високо наказание.

Така прокуратурата трябва да препрати преписката в специализирания съд, освен ако не протестира решението на съда пред по-горна инстанция.

Според страна по делото, това е начин харманлийските мгистрати да се отърват от процеса, който е много тежък и обемист – само събраните в кашони материали по него са 18 тома, а свидетелите и вещите лица, които трябва да бъдат призовани – общо 53-ма. Други смятат пък, че това си е чисто „замитане под чергата“ на случая.

В същото време при протакането лихвите текат и при присъдени обезщетения петимата сега обвиняеми ще получат солидни суми. Така например служителят от жп гара Свиленград Николай Тодоров вече осъди държавата в лицето на Прокуратурата на Република България за незаконно обвинение и на първа инстанция бе постановено на Тодоров да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 500 лв. без лихвите.

Както „Старият мост“ писа, Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу петима бивши жепейци от Свиленград, обвинени и оневинени за кражба на плазмени телевизори от влакова композиция. Оправдателната присъда на петимата - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бе отменена. Мотивите на ВКС за възобновяване на прословутото дело бяха, че са допуснати съществени процесуални решения, не са събрани нужните доказателства и др.

Тъй като всички съдии от Районен съд – Свиленград, си направиха отвод по процеса, затова делото се гледа в Харманли.

СМ