19
Пет, Апр
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Близо 3000 антични бронзови монети, които са били задържани от митнически служители на ГКПП “Капитан Андреево“ при операция за пресичане на контрабанда, ще бъдат предадени на Република Турция, съобщиха от териториалната дирекция на Агенция "Митници" в Бургас.

Предаването ще бъде осъществено в сградата на бургаската митница.

Монетите (2940 броя) са отнети в полза на държавата след приключило наказателно производство и влязла в сила присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е установила, че всички са от периода ІІ-І век преди Христа и са колективна находка от античния град Амисос, разположен на територията на Република Турция.

Процедурата по предаването на турската страна включва подписване на тристранен протокол между представители на Агенция „Митници“, Министерството на културата и дипломатически представители на южната ни съседка. От Агенция “Митници“ уточниха, че находката е предоставена на Министерството на културата със заповед на директора на агенцията, а самото връщане е в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и Турция за забрана и предотвратяване на незаконния внос и износ, както и прехвърляне правото на собственост на културни ценности.