14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Поредното си признание за това, което прави, получи учителят по история в свиленградското СУ „Д-р Петър Берон“ Димитър Гилев. На официална церемония той бе обявен за „Будител на годината“ в конкурса на Българското национално радио, провеждащ се от 2014 г. насам.

Името на свиленградчанина се отличи сред стотици номинации, от които журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-тимата, белязали 2022-ра със своята будителска дейност.

До финала достигнаха:

Проф. Мартин Вечев, инициаторът за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който бе открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев и проектът му "Музиката вместо улицата", който успява да увлече над 300 деца от ромския етнос в Сливен с магията на музиката и да ги откъсне от улицата, за да им покаже верния път за развитие.

Елена Панайотова и нейната програма "Артисти за деца", която стартира преди 15 години в Широка Лъка с лятна театрална академия за децата, лишени от родителски грижи от Дома в китното родопско село. Тази есен излезе филмът "Майка" на Зорница София, вдъхновен именно от делото на Елена.

Иво Ценов и Тенко Николов, меценатите от SiteGround, които не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си – Фонд за дарения с над 100 млн. лева за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

Актьорът и продуцент Александър Алексиев, който в първите часове на войната в Украйна загърби страховете си и с малък бус оказа на място хуманитарна помощ и спаси от ужаса на бомбите десетки украински бежанци, като ги докара в България.

Архитект Дора Иванова, която от 2015 г. е същински обединител в каузата – Бузлуджа да бъде върнат на обществото. Тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, за да завърши дейностите по стабилизиране и обезопасяване на монумента.

Огромните сърца - Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация "Живот със Синдром на Даун", които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство.

Димитър Гилев - учителят от Свиленград, който преподава история в СУ "Д-р Петър Берон" в родния си град. Младият мъж пътува, прави видеа, снима и пише, рови се из архивите, среща се с много деца и хора, за да събуди в тях родолюбието.

Макс Гурвиц и Елина Желева от BG4UA - технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. Благодарение на бързата им реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създадоха общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ.

Турхут Исмаил - строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. До този момент той е върнал към духовен живот 13 църкви.

Всички 10 номинации, коя от коя по-достойна за уважение и респект, чрез гласуване в Интернет се състезаваха за голямото признание на публиката. Надпреварата бе изключително оспорвана, но в самия ѝ край Димитър Гилев поведе пред всички, споделиха от организаторския екип.

Церемонията по награждаването бе излъчена днес (1 ноември) в дититалните канали на БНР, Дир.бг и Актуално от 21:00 ч.

"Тази година отново бях удостоен с народното признание. След дълго гласуване и силна конкуренция бях избран за “Будител на годината 2022”. Това е огромна чест за мен и поредното доказателство, че моята работа докосва хората", заяви веднага след награждаването Димитър Гилев.. "Признанието и доверието на народа е най-голямата награда, а статуетката е просто приятен бонус към нея. Благодаря на моите последователи, съграждани, ученици, колеги, приятели и семейство, че и тази година ме подкрепиха в поредната достойна номинация. Ако до сега съм давал всичко от себе си за добруването на народа, то след тази победа ще давам още повече! “Любимец на България” за 2021-ва година и “Будител на годината 2022” са титли, които носят тежка отговорност, но в същото време, много чест и достойнство! Благодаря на всички за подкрепата", каза още Гилев.

На 2 ноември от 23:30 зрителите ще могат да гледат награждаването му и по bTV.