28
Вт, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С шествие на ученици и учители по улиците на Свиленград започна празничният ден за 100-годишния юбилей на СУ „Д-р Петър Берон“. Редицата бе водена от мажоретния състав и духовия оркестър към школото. След тях вървяха знаменосците и официалните гости на тържеството – проф. д-р Петър Берон, д-р Милен Врабевски, началникът на РУО-Хасково Веселина Павлитова, бивши учители и др.

Шествието започна от църквата „Св. Троица“, където по-рано бе отслужена литургия за здраве и просперитет. Не случайно колоната стартира точно от това място, в чийто двор се е помещавала първата сграда на училището. Не случайно сме избрали и празникът ни да бъде точно на 1 ноември, тъй като честваме Деня на народните будители – онези хора, които са повели народа по пътя към знанието и духовността, заяви директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Мариян Боянов.

От храма колоната се отправи към училището си, където бяха поднесени венци и цветя на паметника на д-р Петър Берон в двора.

Поздравителни слова отправиха Мариян Боянов, областният управите на Хасково Минко Ангелов, който връчи най-високото отличие на Областната администрация „Почетен знак“ на Мариян Боянов, проф. д-р Петър Берон – потомък на автора на „Рибния буквар“, и д-р Милен Врабевски – учредител и председател на фондация „Българска памет“.

След официалната част гостите се качиха на третия етаж, където във фоайето бе открит барелеф с герба на училището. Учителят по история Димитър Гилев пък изнесе интересни факти от историята на училището и живота на неговия патрон д-р Петър Берон. 

След това бяха наградени победителите в националния конкурс „С мисъл за бъдещето“, иницииран от СУ „Д-р Петър Берон“. Надпреварата бе за рисунка, стихотворение, есе или разказ. В нея се включиха над 250 индиводуални работи на ученици от цяла България, разделени в три възрастови групи - от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас.  

Кулминацията за юбилея ще е празничният концерт в салона на НЧ „Просвета – 1870“, който започва в 17:00 ч. Преди това във фоайето на читалището ще бъде открита изложба „100 години училище „Д-р Петър Берон“.