14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тържествена заря-проверка бе кулминацията на празничната програма в чест на Деня на Свиленград – 5 октомври. Подобен военен ритуал тук се проведе за последно през 2013 г. Той е в памет на жертвите за освобождението на Свиленград преди 110 години и Балканската война.

Командващ на тържествената проверка бе министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той прие рапортите на военни роти от поделенията в Стара Загора и Хасково, както и на три блока ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, ПГССИ „Христо Ботев“ и ОУ „Иван Вазов“. Под звуците на военен оркестър всички присъстващи на площада паднаха на колене, за да почетат паметта на жертвите.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов, кметът на Свиленград Анастас Карчев и заместничката му Мария Костадинова, областният управител на Хасково Минко Ангелов, председателят на ОбС-Свиленград Георги Еленков, командирът на втора механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, архиерейският наместник отец Константин, бившите кметове на Свиленград Атанас Атанасов и Андон Куртев, общински съветници и др.

Слово приветствие към присъстващите произнесе кметът Анастас Карчев, който пожела „светли мирни дни, изпълнени с благоденствие и успехи, да посрещнем големия празник с радост и оптимизъм, сплотени като дедите ни в името на святата идея - Свиленград да пребъде“.

Към присъстващите с призив за единение се обърнаха и Илияна Йотова и Димитър Стоянов. „Днес Свиленград е врата на България към Европа. Зная, че у вас има тревога за това как ще посрещнете идващата зима. Само преди няколко дни направихме своя избор и трябва тези, които избрахме, от сградата на Народното събрание, на съединението, да ни покажат, че са разбрали избора ни. Да загърбят различията си и направят всичко възможно да преминем през кризите лесно. Днес повече от всякога трябва да се върнем към събитията отпреди 110 години, защото тогава цяла Европа кънтеше, че това не е само война, а буря от хора в името на единението. Завинаги изтри и заличи роба от съзнанието на българския народ. В тази война освен доброволци, си отидоха и много хора от интелигенцията. Днес паметта на всички тях проверява нашата собствена съвест. Ще бъдем ли на висотата на този подвиг и ще успеем ли да бъдем единен народ? Може да сме различни помежду си, но не трябва да се мразим. Трябва да осъществим своя национален идеал за единение“, каза в словото си Илияна Йотова.

След военната проверка и химна на България, многоцветна тържествена заря освети небето над Свиленград.

 

Впрочем, празничният 5 октомври започна с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица”. След това бе традиционното поклонение на връх Шейновец, където се отслужи панихида пред паметника-костница и бяха положени цветя и венци в памет на първите герои, загинали за освобождението на Свиленград в първата победна битка от Балканската война. В празничната програма с общоградски крос за купа „Пети октомври” се включиха учениците от всички училища в общината. През целия ден бе Ден на отворените врати в Общинска библиотека – Свиленград.